Wat kan ik in deze tijden van afstand houden doen om een dierbare met kanker te helpen?

Wat kan ik in deze tijden van ‘afstand houden’ doen om een dierbare met kanker die tot de risicogroep behoort, te helpen?

In normale tijden kunt u onder andere uw steun laten voelen door iemand met kanker te gaan bezoeken of te helpen met praktische zaken in het dagelijks leven. Dat doet u nu beter niet, omdat mensen uit de risicogroep best zo weinig mogelijk mensen van buiten hun gezin ontmoeten. Toch kunt u ook nu heel veel betekenen voor een dierbare die kanker heeft. Bel hem of haar eens op, stuur een kaartje of een mail, stel voor om eens te videobellen … Die communicatiemiddelen zijn misschien wel geen volwaardige vervanger voor een bezoekje, maar ze laten u wel toe om aan de andere te tonen dat u aan hem of haar denkt. Zo kunt u er mee voor zorgen dat die persoon zich warm omringd voelt. U kunt een dierbare ook veel plezier doen door bijvoorbeeld een lekkere maaltijd aan de deur achter te laten of te regelen dat u de strijk kunt doen. Mensen die in behandeling zijn, zijn meestal niet snel geneigd om die hulp ook effectief te vragen.

Tip: denk eraan dat ook de partner van iemand die ziek is het soms moeilijk heeft en zich eenzaam, angstig of verdrietig kan voelen. Probeer daar ook oog voor te hebben als u contact opneemt.