Alles over rhabdomyosarcoom

Een rhabdomyosarcoom (RMS) is een kwaadaardige tumor van dwarsgestreept spierweefsel. Deze zeer zeldzame vorm van kanker komt voornamelijk voor bij kinderen onder de tien jaar, bij de meerderheid zelfs onder de vijf jaar. Ook volwassenen kunnen deze ziekte krijgen.
Wat is een rhabdomyosarcoom?
Een rhabdomyosarcoom is een wekedelentumor die uitgaat van dwarsgestreept spierweefsel. Andere wekedelentumoren gaan uit van glad spierweefsel, bindweefsel of vetweefsel.
Een rhabdomysarcoom kan overal in het lichaam waar dwarsgestreept spierweefsel voorkomt, ontstaan. De meest voorkomende plaats is het hoofd-halsgebied (ongeveer 40 procent van de diagnoses). In één op de vijf gevallen ontstaat een rhabdomysarcoom in de blaas, prostaat, bij de zaadballen of de nieren; nog eens één op de vijf ontstaat in de armen of benen. Het overige vijfde ontstaat op andere plaatsen in het lichaam.
Van het rhabdomyosarcoom zijn twee types bekend. Het meest voorkomend (ongeveer negen op de tien diagnoses) is het zogenaamd embryonaal RMS (eRMS). Deze vorm is minder agressief dan de zeldzame vorm, het alveolair RMS (aRMS).
Behandeling
De behandeling van RMS is bijna altijd een combinatiebehandeling. Meestal wordt eerst chemotherapie toegediend om de tumor kleiner te maken en eventuele uitzaaiingen op te ruimen. Indien mogelijk wordt de tumor daarna tijdens een operatie verwijderd. Afhankelijk van een aantal factoren stelt het artsenteam een nabehandeling met radiotherapie en/of chemotherapie voor. De behandelend arts kan ook voorstellen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).
Lotgenotencontact
- Vereniging Kinderkanker Nederland: tumor van de weke delen
- Stichting Patiëntenplatform Sarcomen
Meer informatie
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.