Alles over neuroblastoom

Bij neuroblastoom ontwikkelt zich een kwaadaardig kankergezwel op een zenuwknoop, bijvoorbeeld in de buik ter hoogte van de bijnier. Via bloed- en lymfevaten verspreiden de kankercellen zich vervolgens in het lichaam. De kanker komt hoofdzakelijk voor bij baby’s en jonge kinderen.
Behandeling
Kinderen met neuroblastoom worden op basis van bepaalde kenmerken ingedeeld in risicogroepen en krijgen dan een aangepaste behandeling op basis van die groepsindeling. Als er geen uitzaaiingen zijn, wordt de tumor operatief verwijderd. In sommige gevallen gaat daar chemotherapie aan vooraf. Als er uitzaaiingen zijn en het kind ouder dan een jaar is, wordt er eerst intensief chemotherapie toegediend. Daarna volgen chirurgie, een stamceltransplantatie, radiotherapie en een behandeling met isotretinoïne (een middel dat afgeleid is van vitamine A). Kinderen met een hoogrisico-neuroblastoom die tumorvrij zijn na teruggave van hun eigen stamcellen komen in aanmerking voor immunotherapie met monoklonale antistoffen (ook antilichamentherapie genoemd). Immunotherapie zet het afweersysteem van het kind aan tot vernietigen van kankercellen.
In België krijgen ongeveer 300 tot 330 kinderen (0-14 jaar) per jaar kanker. Daar zijn 20 tot 30 gevallen van neuroblastoom bij. Neuroblastoom is een zeldzame, maar helaas ook zeer agressieve vorm van kinderkanker.
Meer informatie
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.