Botkanker

Ik doe elke morgen mijn prothese aan, zoals iemand anders zijn schoenen
Sven Decaesstecker, paralympiër
Lees het verhaal
Ik wist van niets, over kanker werd niet gepraat
Marijke Van Belleghem
Lees het verhaal
Ik kan alles doen wat ik graag doe
Meer openheid en communicatie nodig
Karolien Debecker, radiostem
Lees het verhaal
Botkanker ontstaat doordat cellen in het bot zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.
132 diagnoses botkanker
op 71.651 kankerdiagnoses in 2019
(België)

Bij kanker in het bot gaat het meestal om uitzaaiingen van een andere soort kanker. Deze pagina gaat niet over uitzaaiingen naar het bot, maar over kanker die ontstaat in het bot. We noemen dit primaire botkanker. Uitzaaiingen naar het bot noemen we botmetastasen. Multipel myeloom (ziekte van Kahler) verspreidt zich ook door het bot, maar is een ziekte van het beenmerg en wordt niet beschouwd als primaire botkanker.

Er bestaan verschillende soorten botkanker, o.a. osteosarcoom, Ewingfamilie van tumoren en chondrosarcoom (kraakbeenkanker).

Voor de behandelingskeuze van botkanker houdt het artsenteam vooral rekening met de soort botkanker, het stadium waarin de ziekte zich bevindt, of er al dan niet uitzaaiingen zijn en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt.

De behandeling van osteosarcomen en Ewingtumoren bestaat meestal uit chemotherapie, gevolgd door een operatie en/of radiotherapie, soms gevolgd door verdere chemotherapie. De behandeling van chondrosarcomen (kraakbeenkanker) bestaat meestal uit een operatie. Chondrosarcomen zijn zeer weinig gevoelig voor chemotherapie. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

Primaire botkanker is een zeldzame kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2019 in België 132 nieuwe gevallen van botkanker. Ongeveer één op de zes gevallen van botkanker doet zich voor bij kinderen tussen 0 en 14 jaar.

Coronavirus / Covid-19

Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker

Hoe kunnen wij u helpen?

Voor uw vraag of probleem over kanker, neem contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker: