Leven met kanker

Lees meer over financiële kwesties, werken na kanker, er goed blijven uitzien, een tweede mening vragen, praten met (klein-)kinderen over kanker ... Put hoop en steun uit verhalen, blogs en boeken van andere mensen met kanker.

Witte bloem

Verzorging en make-up voor kankerpatiënten

Iedereen ziet er graag goed uit. En wie er goed uitziet, voelt zich ook beter en heeft meer zelfvertrouwen. Dat is zo voor wie gezond is, maar zeker ook voor wie ziek is. Lees hier meer over verzorging voor uw vermoeide of grauwe huid, over omgaan met haarverlies, kleur- en stijladvies enz.

Koppel krijgt uitleg

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten

Kanker is behalve fysiek en moreel vaak ook financieel zwaar. Als kankerpatiënt hebt u recht op allerlei tussenkomsten. Lees hier welke voorzieningen er zo allemaal bestaan. En laat u helpen door een sociaal werker van het ziekenhuis, ziekenfonds of ocmw, want het is ingewikkeld om uit te vissen waarop u recht hebt en hoe u de tegemoetkoming verkrijgt.

U zorgt voor iemand met kanker? Lees er hier alles over

U zorgt voor iemand met kanker

Wat betekent het om voor een naaste met kanker te zorgen? Welke hulp kunt u daarbij krijgen? Welke premies kunt u aanvragen? Welk verlof kunt u opnemen om voor een zieke te zorgen? We zetten hier alle mogelijke informatie voor mantelzorgers op een rijtje. U vindt hier ook veel tips om de zorg draaglijk te houden.

Foto istockphoto

Hoe reageren als iemand die u kent kanker heeft?

Heeft een familielid, vriend(in), buur, geliefde, collega … kanker? Dan zit u allicht ook met die twijfel: hoe reageer ik het best? Wat kan ik zeggen? Hoe kan ik helpen? We geven u tips hoe u in gesprek kunt gaan en hoe u de ander in deze moeilijke situatie kunt bijstaan.

Omhelzing moeder en zoon

Als u als ouder ziek wordt. Met kinderen praten over kanker

Wat als u als (groot-)ouder te horen krijgt dat u kanker hebt? Hoe vertelt u het aan de (klein-)kinderen? Hoe gaat u om met hun emoties? Waar vindt u hulp en steun? Lees hier alles over praten over kanker met kinderen of kleinkinderen.

foto iStock

Praten met artsen

Wat wilt u weten van uw arts? U vindt hier een aantal vragen die u kunt meenemen naar de consultatie bij uw kankerspecialist. Lees ook hoe artsen samen overleggen over uw individuele behandeling in het zogenaamde ‘multidisciplinair oncologisch consult’ (MOC), over hoe u een tweede mening kunt aanvragen en over uw recht op inzage van uw medisch dossier. 

Foto Lien Arits / Vlaamse Ouderenraad

Praten over uw ziekte als u niet meer kunt genezen

Als u pas hebt gehoord dat uw ziekte niet meer te genezen is, of als uw ziekte geëvolueerd is en ongeneeslijk wordt, zijn er heel wat onderwerpen om met uw geliefden en uw artsen en andere zorgverleners over te praten.

Verzekeringen

Tips en adviezen voor als u kanker hebt (gehad) en een verzekering wilt afsluiten, als u twijfelt wat u een verzekeringsmaatschappij moet vertellen, wat u kunt doen als u een verzekering geweigerd werd ...

Werkhervatting na kanker

Werk en studie

Gaan werken na kanker, naar school gaan of studeren met kanker: u heeft daarover ongetwijfeld een hoop vragen. U vindt hier alles over naar school gaan en studeren, en (vooral juridische) informatie over werkhervatting na kanker.

Lees hier verhalen van lotgenoten

Verhalen, boeken en blogs

Hoop, steun, moed en inspiratie: u vindt het in verhalen van andere mensen die getroffen zijn door kanker. Lees hier getuigenissen over kanker van gewone mensen, uit het patiëntenmagazine Leven, in boeken of blogs.

Foto iStock

Palliatieve zorg

Wie aan een ongeneeslijke aandoening lijdt, kan nood hebben aan palliatieve zorg. Palliatieve zorg maakt het lijden draaglijker, zorgt ervoor dat iemand zich beter voelt en meer kwaliteit van leven heeft, en dat de huidige en toekomstige zorg beter wordt gepland.

Palliatieve zorg kan - afhankelijk van iemands wensen en noden - bestaan uit medische of verpleegkundige zorg en ondersteuning van praktische, sociale, financiële, emotionele en existentiële/spirituele aard. Lees er hier meer over.

Foto: KotK/An Nelissen

Als nabestaande

Voor de nabestaanden is de periode na een overlijden bijzonder moeilijk: emotioneel is het zwaar, en daarnaast moeten er nog allerhande zaken geregeld worden. Bekijk hier waar u terechtkunt voor informatie over omgaan met verlies, rouwen en praktische regelingen bij een overlijden.

Foto KotK/Filip Claessens

Rechten van de patiënt

Sinds 2002 heeft België een wet die de rechten van de patiënt duidelijk omschrijft. Deze wet wil ook de basis zijn voor een goede relatie tussen de patiënt en zijn zorgverleners. Kom op tegen Kanker gaat nog verder: de organisatie stelde ook een Charter van de psychosociale rechten van de kankerpatiënt op. Lees er hier meer over.