Myelodysplasie

‘Naar het ziekenhuis gaan is voor mij een daguitstap’
Theresia Bartoszak
Lees het verhaal
Pluk de dag, dat is nu mijn motto
Spaghetti al dente
Koen Onraet en Mieke Kemseke
Lees het verhaal
Het MyeloDysplastisch Syndroom (MDS), ook wel myelodysplasie genoemd, ontstaat doordat het beenmerg op een verkeerde manier bloedcellen aanmaakt. Het resultaat van deze gestoorde aanmaak is dat er te weinig bloedcellen in het bloed aanwezig zijn en dat ze daarnaast misvormd en niet goed uitgerijpt zijn.
947 diagnoses myelodysplasie
op 67.087 kankerdiagnoses in 2015
(België)

Bij patiënten met myelodysplasie zitten er meer abnormale dan normale, gezonde bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes) in het beenmerg of het bloed. Een tekort aan bloedcellen kan infecties, bloedarmoede of bloedingen veroorzaken. MDS evolueert soms naar acute myeloïde leukemie (AML).

Myelodysplasie is niet één ziektebeeld, maar een verzameling van beenmergziekten met als gemeenschappelijk kenmerk dat er fouten zijn in de aanmaak van bloedcellen. De omstandigheden zijn bij elke patiënt  anders, zodat ook de behandeling bij elke patiënt anders zal zijn. Afhankelijk van de soort MDS, van de ernst van de ziekte en van de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt varieert de behandeling.

Patiënten met een milde vorm van MDS zullen meestal transfusies met rode bloedcellen en bloedplaatjes toegediend krijgen en worden bij het vermoeden op een bacteriële infectie snel met antibiotica behandeld.

Patiënten met een ernstige vorm van MDS worden meestal behandeld met een lage dosis chemotherapie of intensieve chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie indien er een geschikte donor is en de conditie van de patiënt dit toelaat. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2015 in België 947 nieuwe gevallen van myelodysplasie, waarvan 565 bij mannen en 382 bij vrouwen. Ook kinderen kunnen getroffen worden door MDS.

Forum

Re: Partner met ALL

Hoi Steve,
Hoe gaat het nu met jou? Heb jij nog contact gehad met Annelies? Ik zou heel graag contact met haar hebben omdat haar beginverhaal zo overeenkomt met het mijne maar krijg haar niet te pakken. Binnen twee weken moet ik bevallen, ik kijk er jammer genoeg niet echt naar uit...het is zo zwaar. Mijn vriend heeft momenteel een schimmel in zijn longen waardoor chemo uitgesteld wordt. We zijn nog maar 2 maand bezig en steeds komt er iets nieuws bij...
Hopend op een berichtje,
Elien

GIP enquête leukemie

Geachte

In mijn laatste jaar Lo & Sport moet ik een GIP (eindwerk) maken. Mijn GIP zou ik graag doen over leukemie. Hiervoor moeten we verschillende deeltaken maken. Één van die deeltaken houdt in dat ik een enquête moet afleggen bij 30 leukemie patiënten. Ik heb een week kijkstage in GZA (Sint- Augustinus, te Antwerpen) gedaan. Ik heb namelijk nog meerdere patiënten met leukemie nodig die mijn enquête eventueel zouden willen invullen. De enquête duurt helemaal niet zo lang, en gaat vooral over de revalidatie en sport die de patiënten doen/ hebben gedaan.
Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.
Voor meer info