Myelodysplasie

Spaghetti al dente
Koen Onraet en Mieke Kemseke
Lees het verhaal
Pluk de dag, dat is nu mijn motto
‘Naar het ziekenhuis gaan is voor mij een daguitstap’
Theresia Bartoszak
Lees het verhaal
Het MyeloDysplastisch Syndroom (MDS), ook wel myelodysplasie genoemd, ontstaat doordat het beenmerg op een verkeerde manier bloedcellen aanmaakt. Het resultaat van deze gestoorde aanmaak is dat er te weinig bloedcellen in het bloed aanwezig zijn en dat ze daarnaast misvormd en niet goed uitgerijpt zijn.
823 diagnoses myelodysplasie
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Bij patiënten met myelodysplasie zitten er meer abnormale dan normale, gezonde bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes) in het beenmerg of het bloed. Een tekort aan bloedcellen kan infecties, bloedarmoede of bloedingen veroorzaken. MDS evolueert soms naar acute myeloïde leukemie (AML).

Myelodysplasie is niet één ziektebeeld, maar een verzameling van beenmergziekten met als gemeenschappelijk kenmerk dat er fouten zijn in de aanmaak van bloedcellen. De omstandigheden zijn bij elke patiënt  anders, zodat ook de behandeling bij elke patiënt anders zal zijn. Afhankelijk van de soort MDS, van de ernst van de ziekte en van de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt varieert de behandeling.

Patiënten met een milde vorm van MDS zullen meestal transfusies met rode bloedcellen en bloedplaatjes toegediend krijgen en worden bij het vermoeden op een bacteriële infectie snel met antibiotica behandeld.

Patiënten met een ernstige vorm van MDS worden meestal behandeld met een lage dosis chemotherapie of intensieve chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie indien er een geschikte donor is en de conditie van de patiënt dit toelaat. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 823 nieuwe gevallen van myelodysplasie, waarvan 462 bij mannen en 361 bij vrouwen. Ook kinderen kunnen getroffen worden door MDS.

Moeilijkheden met uw verzekering als (ex-)kankerpatiënt?

Deel uw ervaring en word zo deel van de oplossing

Forum

Re: Hödkinglymfoom

dag Rozarta,
hopelijk verloopt alles goed, alvast veel sterkte.
bij mijn echtgenote is net voor kerst ook een kwaadaardig lymfoom vastgesteld, we schrokken natuurlijk, ze is  47j. maar als ik lees van je dochter van 13 jaar, staat er blijkbaar geen leeftijd hierop.
wij starten volgende week met de eerste chemo.
ik ben zelf ook heel ongerust en was  hier ook op zoek naar de ervaringen van anderen hierover
steeds uitgaan van elk positief signaal, hoe klein ook en het dag per dag nemen en vooral sterk zijn voor elkaar is de boodschap.
mvg,

Re: Partner met ALL

Super dat het met jou goed gaat, het is je zo gegund! Mijn man is nu klaar met zijn 2e kuur. We hebben kerst en oudejaar samen kunnen vieren. Ondertussen ben ik bevallen van een zoontje Gust. Beetje de pech dat ik complicaties had/heb na de bevalling... Ik hoop toch nog steeds iets van Annelies te horen...met goed of slecht nieuws...het is zo hard...dag per dag...