Myelodysplasie

Spaghetti al dente
Koen Onraet en Mieke Kemseke
Lees het verhaal
Pluk de dag, dat is nu mijn motto
‘Naar het ziekenhuis gaan is voor mij een daguitstap’
Theresia Bartoszak
Lees het verhaal
Het MyeloDysplastisch Syndroom (MDS), ook wel myelodysplasie genoemd, ontstaat doordat het beenmerg op een verkeerde manier bloedcellen aanmaakt. Het resultaat van deze gestoorde aanmaak is dat er te weinig bloedcellen in het bloed aanwezig zijn en dat ze daarnaast misvormd en niet goed uitgerijpt zijn.
823 diagnoses myelodysplasie
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Bij patiënten met myelodysplasie zitten er meer abnormale dan normale, gezonde bloedcellen (witte bloedcellen, rode bloedcellen en bloedplaatjes) in het beenmerg of het bloed. Een tekort aan bloedcellen kan infecties, bloedarmoede of bloedingen veroorzaken. MDS evolueert soms naar acute myeloïde leukemie (AML).

Myelodysplasie is niet één ziektebeeld, maar een verzameling van beenmergziekten met als gemeenschappelijk kenmerk dat er fouten zijn in de aanmaak van bloedcellen. De omstandigheden zijn bij elke patiënt  anders, zodat ook de behandeling bij elke patiënt anders zal zijn. Afhankelijk van de soort MDS, van de ernst van de ziekte en van de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt varieert de behandeling.

Patiënten met een milde vorm van MDS zullen meestal transfusies met rode bloedcellen en bloedplaatjes toegediend krijgen en worden bij het vermoeden op een bacteriële infectie snel met antibiotica behandeld.

Patiënten met een ernstige vorm van MDS worden meestal behandeld met een lage dosis chemotherapie of intensieve chemotherapie gevolgd door een stamceltransplantatie indien er een geschikte donor is en de conditie van de patiënt dit toelaat. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 823 nieuwe gevallen van myelodysplasie, waarvan 462 bij mannen en 361 bij vrouwen. Ook kinderen kunnen getroffen worden door MDS.

Kom op tegen Kanker bestaat 30 jaar

Volg hier wat er allemaal te gebeuren staat!

Forum

Re: kanker is een K-ziekte...

Ach Doris,

Wat erg dat mensen zo oppervlakkig zijn, en onhandig in hun uitlatingen, en dat kwetst uiteraard.
Je bent namelijk een medisch wonder, want ondanks de kleine overlevingskansen, heb je gevochten met de ziekte in je kielzog, maar je bent haar altijd voor gebleven.
Ik ben ook ongeneeslijk door uitzaaiingen, sinds bijna 2 jaar, en ik hoop zo hard om zo'n parcours te mogen afleggen als jij. Daarvoor zal ik er ook alle nodige behandelingen, de bijwerkingen, alle kwaaltjes, alle mindere periodes moeten bijnemen. Er is geen keuze. Maar je hebt vast net als ik een sterke wil om te blijven leven, no matter what...

Re: kanker is een K-ziekte...

Hoi Doris,

je verwoord het zo goed, ik zou het niet beter kunnen, kanker is idd een kut-ziekte, ik zeul er ook al 13 jaar mee rond
van de ene kant ben ik blij dat ik het nog altijd kan navertellen, maar van de andere kant
vind ik net als jij dat de bijverschijnselen nog erger zijn dan de ziekte zelf
en die enorme vermoeidheid altijd, je kan dat niet meer van je afschudden hé
ik zou zo graag nog eens uitgeslapen opstaan met bergen energie, ik weet niet meer wat dat is
mensen zeggen ook dikwijls dat ik er zo goed uitzie, ze begrijpen ook niet wat het voor mij inhoudt
heb ook al vriendschappen verloren