Alles over speekselklierkanker

Speekselklierkanker ontstaat doordat cellen in de speekselklieren zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.
Er zitten verschillende soorten speekselklieren in en rond de mond. Er bestaan dan ook verschillende soorten speekselklierkanker. De meeste speekselkliertumoren beginnen in de grote speekselklieren die zich aan beide kanten van het gezicht bevinden, net voor de oren (de oorspeekselklieren). Meestal zijn dit goedaardige tumoren, soms kwaadaardig. Tumoren in de kleine speekselklieren in de mond-, neus- en keelholte zijn vaker kwaadaardig.
De belangrijkste behandelingsmethoden van speekselklierkanker zijn chirurgie, radiotherapie, en minder frequent, chemotherapie. Bij een operatie (chirurgie) kan de kanker en wat van het omliggende weefsel weggenomen worden. Na een operatie kan ook bestraling (radiotherapie) volgen om kankercellen te doden die mogelijk na het wegsnijden van de tumor achtergebleven zijn. Soms kan ook beslist worden radiotherapie als enige behandeling te gebruiken. Chemotherapie wordt zelden gebruikt bij speekselkliertumoren, maar wel soms als de kanker uitgezaaid is in andere organen. Jouw behandelend arts kan jou ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).
Speekselkliertumoren zijn zeer zeldzaam. Ze maken ongeveer 6 procent uit van alle hoofd- en halstumoren. De Stichting Kankerregister registreerde in 2020 in Belgiƫ 147 nieuwe diagnoses van speekselklierkanker. Ze komen op alle leeftijden voor, en min of meer even vaak (of even zelden) bij mannen als bij vrouwen.
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.