Alles over gastro-intestinale stromale tumor

Een gastro-intestinale stromale tumor of GIST is een zeldzame vorm van kanker in de wand van het spijsverteringskanaal. Bindweefselcellen beginnen zich er ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
Wat is een gastro-intestinale stromale tumor?
Een GIST is een wekedelentumor die ontstaat in de bindweefsellaag van het maag-darmstelstel. De tumor komt meestal voor in de wand van de maag (60 tot 70 %) of de dunne darm (20 tot 30 %). Een GIST kan ook voorkomen in de slokdarm of dikke darm.
Andere wekedelentumoren gaan uit van bindweefsel in andere lichaamsdelen of van spier- of vetweefsel.
Gastro-intestinale stromale tumoren zijn zeldzaam. Slechts 1 % van alle tumoren van het maag-darmstelsel zijn GIST-tumoren. De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 in België 393 nieuwe gevallen van GIST, waarvan 197 bij mannen en 196 bij vrouwen. GIST komt het meest voor bij volwassenen op middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose bedraagt 66 jaar.
Behandeling
Voor de behandelingskeuze van GIST houdt het artsenteam vooral rekening met het stadium waarin de ziekte zich bevindt, met de graad van kwaadaardigheid van de tumor, met de plaats van de tumor, of er al dan niet uitzaaiingen zijn en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt.
Als de kanker niet is uitgezaaid en de plaats van de tumor het toelaat, wordt meestal gekozen voor een operatie (chirurgie), soms voorafgegaan door doelgerichte therapie. Bij de meeste patiënten heeft die behandeling een genezend effect. Mensen met een niet te opereren of uitgezaaide GIST krijgen alleen een behandeling met doelgerichte medicijnen. De doelgerichte medicijnen die bij GIST worden toegediend, zijn in eerste instantie imatinib (merknaam Glivec) en als dat niet meer werkt sunitinib (merknaam Sutent) en regorafenib (merknaam Stivarga). Bij lokaal zeer ver gevorderde GIST-tumoren geeft men imatinib ook langdurig als adjuvante behandeling na de operatie van de primaire tumor, ook in afwezigheid van uitzaaiingen.
De beschikbare doelgerichte geneesmiddelen werken niet bij alle soorten GIST even goed. Een DNA-onderzoek van de tumor is zeer belangrijk voor de planning van de behandeling van deze ziekte. Jouw behandelend arts kan jou ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.