op 70.468 kankerdiagnoses in 2018
Een GIST is een wekedelentumor die ontstaat in de bindweefsellaag van het maag-darmstelstel. De tumor komt meestal voor in de wand van de maag (60 tot 70 %) of de dunne darm (20 tot 30 %). Een GIST kan ook voorkomen in de slokdarm of dikke darm.
Andere wekedelentumoren gaan uit van bindweefsel in andere lichaamsdelen of van spier- of vetweefsel. Lees meer over andere soorten wekedelentumoren.
Voor de behandelingskeuze van GIST houdt het artsenteam vooral rekening met het stadium waarin de ziekte zich bevindt, met de graad van kwaadaardigheid van de tumor, met de plaats van de tumor, of er al dan niet uitzaaiingen zijn en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt.
Als de kanker niet is uitgezaaid en de plaats van de tumor het toelaat, wordt meestal gekozen voor een operatie (chirurgie), soms voorafgegaan door doelgerichte therapie. Bij de meeste patiënten heeft die behandeling een genezend effect. Mensen met een niet te opereren of uitgezaaide GIST krijgen alleen een behandeling met doelgerichte medicijnen. De doelgerichte medicijnen die bij GIST worden toegediend, zijn in eerste instantie imatinib (merknaam Glivec) en als dat niet meer werkt sunitinib (merknaam Sutent) en regorafenib (merknaam Stivarga). Bij lokaal zeer ver gevorderde GIST-tumoren geeft men imatinib ook langdurig als adjuvante behandeling na de operatie van de primaire tumor, ook in afwezigheid van uitzaaiingen.
De beschikbare doelgerichte geneesmiddelen werken niet bij alle soorten GIST even goed. Een DNA-onderzoek van de tumor is zeer belangrijk voor de planning van de behandeling van deze ziekte. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).
Gastro-intestinale stromale tumoren zijn zeldzaam. Slechts 1 % van alle tumoren van het maag-darmstelsel zijn GIST-tumoren. De Stichting Kankerregister registreerde in 2018 in België 326 nieuwe gevallen van GIST, waarvan 168 bij mannen en 158 bij vrouwen. GIST komt het meest voor bij volwassenen op middelbare leeftijd. De gemiddelde leeftijd bij de diagnose bedraagt 66 jaar (67 jaar voor mannen en 66 jaar voor vrouwen).

Coronavirus / Covid-19
Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker
Lotgenotengroepen
Veelgestelde vragen
- Is radiotherapie schadelijk voor mijn omgeving?
- Kan chemotherapie schadelijk zijn voor mijn omgeving?
- Waarom kan ik na kanker geen betaalbare schuldsaldoverzekering krijgen?
- Wat kan ik doen aan slapeloosheid?
- Wat kan ik doen om iemand met kanker te troosten en hulp te bieden?
- Hoe komt het dat het lang duurt voor nieuwe behandelingen worden toegepast?
- Waarom wordt het ene geneesmiddel wel terugbetaald en het andere niet?
- Mijn bloedwaarden staan laag, kan ik daar zelfs iets aan doen?
- Wat moet ik wel of niet zeggen over mijn ziekteverleden als ik een hospitalisatieverzekering wil afsluiten?
- Ben ik tijdens mijn behandeling verzekerd voor ongevallen tijdens de werkuren en de woon-werkverplaatsingen?