Alles over neus(bij)holtekanker

Neusholtekanker en neusbijholtekanker ontstaan doordat cellen in de neusholte of in de neusbijholten (sinussen) zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.
Wat is neus(bij)holtekanker?
Er komen verschillende types kanker voor in de neus. De meest voorkomende vorm is een tumor die ontstaat in de oppervlakkige cellen die de binnenzijde van de neusholten of neusbijholten bekleden. Deze vorm wordt plaveiselcelcarcinoom genoemd (ook spinocellulair carcinoom genoemd). De tumor kan ook ontstaan op de slijmklieren van de neusholten of neusbijholten. Deze vorm wordt adenocarcinoom genoemd.
Neusholtekanker en neusbijholtekanker zijn zeldzame aandoeningen. De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 154 nieuwe gevallen van neus(bij)holtekanker, ongeveer dubbel zoveel bij mannen als bij vrouwen.
Behandeling
De behandeling van neusholtekanker en neusbijholtekanker hangt onder meer af van de soort kanker, van het stadium waarin de ziekte zich bevindt, of er al dan niet uitzaaiingen zijn en van de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. Als de tumor in een vroeg stadium is vastgesteld, volstaat meestal een operatie. Voor meer gevorderde tumoren behoren ook radiotherapie, chemotherapie en doelgerichte therapie tot de behandelopties.
Meer informatie
- Andere soorten hoofd-halskankers
- Speekselklierkanker (kan ook voorkomen in de neus)
- Melanoom (kan ook voorkomen in de neus)
Noot: Neus(bij)holtekanker kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan houtstof. Lees meer over het verband tussen langdurige blootstelling aan houtstof en neusholte- of neusbijholtekanker en over het belang van vroegtijdige opsporing.
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.