op 71.651 kankerdiagnoses in 2019
Er zijn verschillende soorten schaamlipkanker. De meest voorkomende soort schaamlipkanker ontstaat uit cellen van de bovenste laag van de opperhuid: de plaveiselcellen. Dit heet plaveiselcelcarcinoom. Andere, meer zeldzamere, vormen van schaamlipkanker zijn basaalcelcarcinoom (ontstaat uit de onderste laag cellen van de opperhuid), adenocarcinoom (ontstaat uit klierbuisjes van de vulva) en melanoom (ontstaat uit de pigmentcellen van de huid).
Voor de behandelingskeuze van schaamlipkanker houdt het artsenteam vooral rekening met het stadium waarin de ziekte zich bevindt, met de graad van kwaadaardigheid van de tumor, met de plaats van de tumor, of er al dan niet uitzaaiingen zijn en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. De behandeling van schaamlipkanker bestaat meestal uit een operatie (chirurgie). Soms wordt chemotherapie of radiotherapie gegeven of stelt het artsenteam een combinatie van chirurgie, radiotherapie en/of chemotherapie voor. Uw behandelend arts kan u ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).
Schaamlipkanker is een zeer zeldzame vorm van kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2019 in België 263 nieuwe gevallen van schaamlipkanker.

Coronavirus / Covid-19
Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker
Lotgenotengroepen
Veelgestelde vragen
- Wat met een pruik die ik niet meer nodig heb?
- Wanneer wordt een port-a-cath verwijderd?
- Is een tweede mening nuttig?
- Wat betekenen CEA-waarden en wat zijn tumormarkers?
- Kan kanker opgespoord worden in het bloed?
- Hoe geraak ik in het ziekenhuis voor mijn kankerbehandeling?
- Kanker en erfelijkheidsonderzoek: wat en voor wie?
- Is een stamceldonatie pijnlijk voor de donor?
- Te oud voor kankerbehandeling?
- Is straling van onderzoeken schadelijk?