Alles over anuskanker

Anuskanker ontstaat doordat cellen in het weefsel van de anus (sluitspier) zich ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen.
Wat is anuskanker?
Anuskanker is een zeldzame kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 in België 268 nieuwe gevallen van anuskanker, waarvan 167 bij vrouwen en 101 bij mannen (lees meer over 'Hoe vaak komt kanker voor?'). De ziekte treft vooral mensen tussen 55 en 65 jaar. Anuskanker is niet hetzelfde als rectumkanker (kanker in de endeldarm). Het rectum is het laatste deel van de dikke darm; het eindigt in de anus.
Behandelingen
Er zijn verschillende behandelingen mogelijk voor patiënten met anusanker. Bij een meerderheid van de patiënten bestaat de behandeling uit radiotherapie (bestraling), vaak in combinatie met chemotherapie. Een operatie is meestal pas nodig indien er sprake is van nieuwe tumorgroei na de bestraling.
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.