Alles over Wilmstumor

Een Wilmstumor of nefroblastoom is een kwaadaardige tumor van de nier. Deze kankersoort komt hoofdzakelijk voor bij jonge kinderen (onder de vijf jaar). Meestal zit de tumor in één nier, zelden (in drie tot vijf procent van de gevallen) in beide nieren.
De wijze van behandeling van een Wilmstumor is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte zich bevindt. Als het mogelijk is, wordt de aangetaste nier geheel of gedeeltelijk verwijderd. Soms krijgt het kind eerst chemotherapie om de tumor te verkleinen. Na de operatie kan chemotherapie of radiotherapie (bestraling) volgen. Als de Wilmstumor is uitgezaaid, wordt heel uitzonderlijk geopteerd voor een stamceltransplantatie.
Nefroblastoom is een zeer zeldzame kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2021 11 gevallen van Wilmstumor. Deze kankersoort is goed te genezen: als er geen uitzaaiingen zijn, geneest gemiddeld 80 tot 90 procent van de patiënten.
Meer informatie
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.