op 70.468 kankerdiagnoses in 2018
Een retinoblastoom kan zowel in één oog (enkelzijdig) als in beide ogen (dubbelzijdig) voorkomen. Er zijn meerdere behandelingsmogelijkheden voor retinoblastoom. Afhankelijk van de grootte en plaats van de tumor, bepaalt het artsenteam de beste behandeling voor het kind.
Bij een enkelzijdig retinoblastoom dat niet het volledige oog inneemt, bestaat de behandeling meestal uit een combinatie van chemotherapie en cryotherapie (plaatselijke bevriezing, ook cryocoagulatie genoemd). Als het retinoblastoom het volledige oog inneemt, wordt het aangetaste oog meestal operatief verwijderd, soms gevolgd door radiotherapie.
Bij een dubbelzijdig retinoblastoom wordt meestal geopteerd voor een combinatie van lasertherapie, chemotherapie of cryotherapie. Afhankelijk van de lokale uitgebreidheid van het gezwel kan er ook geopteerd worden voor een operatie of worden de ogen soms bestraald (radiotherapie).
Netvlieskanker is een zeldzame vorm van kinderkanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2018 in België 10 nieuwe gevallen van netvlieskanker, waarvan 5 bij jongens en 5 bij meisjes. In ongeveer 40 % van de gevallen is retinoblastoom erfelijk. Lees meer over kanker en erfelijkheid.

Coronavirus / Covid-19
Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker
Lotgenotengroepen
Veelgestelde vragen
- Kanker en erfelijkheidsonderzoek: wat en voor wie?
- Is een stamceldonatie pijnlijk voor de donor?
- Te oud voor kankerbehandeling?
- Is straling van onderzoeken schadelijk?
- Wat met een pruik die ik niet meer nodig heb?
- Wanneer wordt een port-a-cath verwijderd?
- Is een tweede mening nuttig?
- Wat betekenen CEA-waarden en wat zijn tumormarkers?
- Kan kanker opgespoord worden in het bloed?
- Hoe geraak ik in het ziekenhuis voor mijn kankerbehandeling?