Alles over pseudomyxoma peritonei

Pseudomyxoma peritonei is een zeer zeldzame aandoening. De buikholte raakt gevuld met slijm afkomstig van slijmproducerende cellen die zich in de buikholte vasthechten aan het buikvlies. Deze cellen kunnen goed- of kwaadaardig zijn.
Wat is pseudomyxoma peritonei?
Pseudomyxoma peritonei (PMP) ontstaat bijna altijd uit een adenoom en soms uit een adenocarcinoom in de appendix. Een adenoom is een goedaardige tumor. Een adenocarcinoom is de kwaadaardige variant daarvan.
Bij pseudomyxoma peritonei maken de cellen aan de binnenkant van de appendix te veel slijm. Op een bepaald moment barst de appendix open waardoor het slijm en de slijmproducerende cellen in de buikholte terechtkomen. De cellen hechten zich in de buikholte vast aan het buikvlies (peritoneum) waar ze verder gaan met de slijmproductie. Afhankelijk van de aard van de tumor die aan de oorsprong ligt (adenoom of adenocarcinoom), bevat het slijm goedaardige of kwaadaardige cellen.
Een goedaardig pseudomyxoma peritonei blijft beperkt tot de buikholte. Bij kwaadaardige vormen is ook slijmvorming buiten de buikholte mogelijk. De snelheid waarmee slijm geproduceerd wordt, kan sterk verschillend zijn van persoon tot persoon. Meestal gaat het om een traag evoluerende ziekte wat de diagnose in een vroeg stadium bemoeilijkt. Bij snelle of massieve slijmproductie kan de ziekte fataal aflopen, zelfs als er geen kwaadaardige cellen in het slijm zitten.
Behandeling
Mogelijke behandelingen zijn een operatie met of zonder HIPEC, chemotherapie of radiotherapie. Bij een operatie verwijdert men zoveel mogelijk slijm evenals buikvlies dat door slijmproducerende cellen is aangetast.
Lotgenotencontact
Aangezien PMP een zeer zeldzame aandoening is, zijn lotgenoten vaak moeilijk te vinden. In Nederland bestaat er evenwel een PMP-lotgenotengroep, waar Belgen uiteraard welkom zijn. Bekijk de website en de Facebookgroep van deze Contactgroep PMP.
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.