op 71.651 kankerdiagnoses in 2019
Myeloproliferatieve neoplasmata zijn kwaadaardige aandoeningen van de beenmergstamcel, de cel waaruit alle bloedcellen ontstaan. Myeloproliferatief betekent dat de hoeveelheid door het beenmerg geproduceerde cellen is veranderd, maar de functie en de kwaliteit van de geproduceerde cellen (rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen) grotendeels intact is.
Soorten MPN
Er bestaan vier soorten myeloproliferatieve neoplasmata:
- essentiële trombocytose (ET): er zijn te veel bloedplaatjes (deze vorm wordt ook primaire trombocytose, essentiële trombocytemie of primaire trombocytemie genoemd),
- polycythaemia vera (PV): er zijn te veel rode bloedcellen, met vaak ook te veel bloedplaatjes en/of witte bloedcellen,
- myelofibrose (MF): bindweefsel (fibrose) in het beenmerg, waardoor er te veel (onrijpe) rode en witte bloedcellen aangemaakt worden en andere organen de bloedaanmaak gaan overnemen (vooral de milt die hierdoor sterk vergroot kan worden),
- chronische myeloïde leukemie (CML): er komen te veel witte bloedcellen vanuit het beenmerg in het bloed terecht.
Behandeling van MPN
Myeloproliferatieve neoplasmata zijn chronische en in principe ongeneeslijke ziekten. Toch is de levensverwachting voor patiënten met essentiële trombocytose, polycythaemia vera en chronische myeloïde leukemie over het algemeen goed. De belangrijkste complicatie is de vorming van bloedklonters in aders of slagaders. Een klein aantal kan ook evolueren naar acute leukemie.
Myeloproliferatieve neoplasmata worden meestal behandeld met bloedverdunners en soms orale chemotherapie. Bij chronische myeloïde leukemie worden tyrosinekinaseremmers gebruikt.
Prognose bij MPN
Goed behandeld is de prognose uitstekend met een quasi normale levensverwachting. MPN is een zeldzame aandoening. Naar schatting hebben 200 per 1.000.000 mensen een MPN. Bij polycythaemia vera en essentiële trombocytose is de gemiddelde leeftijd bij diagnose 55-60 jaar, bij myelofibrose is dat 65-70 jaar. Chronische myeloïde leukemie treft ook vaak jonge patiënten.
De Stichting Kankerregister registreerde in 2019 in België 903 nieuwe gevallen van myelodysplasie, waarvan 469 bij mannen en 434 bij vrouwen.
Meer info en lotgenotencontact

Coronavirus / Covid-19
Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker
Lotgenotengroepen
Veelgestelde vragen
- Welke financiële steun is er voor palliatieve zorg?
- Mag ik het COVID-19-vaccin krijgen in mijn arm na een borstamputatie of als ik lymfoedeem heb?
- Loop ik extra risico op besmetting door het coronavirus tijdens mijn kankerbehandeling?
- Is het aangeraden om zelf een mond-neusmasker of andere beschermingsmiddelen te dragen als ik tot de risicogroep behoor?
- De geplande spoeling van mijn poortkatheter kan niet doorgaan. Is dat gevaarlijk?
- Is het aangeraden om een masker of andere beschermingsmiddelen te dragen als ik tot de risicogroep behoor?
- Ik ben vroeger behandeld voor kanker. Loop ik daardoor een verhoogd risico op complicaties als ik corona krijg?
- Wat is het hand-voetsyndroom?
- Ik ben nog altijd vermoeid. Verbetert dat nog?
- Ik word momenteel behandeld voor nierkanker. Heb ik daardoor een verhoogd risico op besmetting door het coronavirus?