Kanker voorkomen

U kunt niet vermijden dat u misschien kanker krijgt, maar u kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen. Lees hier meer over de preventie van kanker: niet roken, uw consumptie van alcohol matigen, gezond eten en bewegen, verstandig omgaan met de zon. Ook kankerverwekkende stoffen als asbest en fijn stof, en mogelijk kankerverwekkende stoffen als hormoonverstoorders komen hier aan bod.

Foto Victor Garcia op Unsplash

Roken en meeroken

Roken is een belangrijke doodsoorzaak overal ter wereld. Hoe kunt u stoppen met roken, wat zijn de gevolgen van meeroken (vroeger 'passief roken'), en hoe houdt u uw kind(eren) van de sigaret?

foto iStock

Alcohol

Als u uw risico op kanker wilt verlagen, drinkt u beter helemaal geen alcohol. Veronderstelde gunstige effecten van matige alcoholconsumptie op hart en bloedvaten worden meer en meer in twijfel getrokken. En er zijn steeds meer bewijzen over de nadelen ervan. Lees er hier meer over.

Foto Peter Wendt op Unsplash

Gezond eten en bewegen

Ook een gezonde levensstijl aanhouden, kan helpen om uw risico op kanker te verminderen. Gezonde voedingsgewoonten, voldoende beweging en een juist gewicht maken daar deel van uit. 

Zon

Zonnen

Te veel aan de zon blootgesteld worden, is niet goed voor de huid. Maar wat is het verband tussen zonnen en kanker? Wanneer is een huidvlekje gevaarlijk? Wat kunt u doen om uzelf en kinderen te beschermen? U leest er hier een en ander over.

Man telefoneert met smartphone

Straling en schadelijke stoffen

Blootstelling aan schadelijke stoffen kan uw risico op kanker beïnvloeden. In welke situaties is het aangewezen om blootstelling aan die stoffen en stralen vermijden? Hoe kunt u zich ertegen beschermen?

Voorschrift dokter. Foto Filip Claessens

Vragen en antwoorden over hormoonsubstitutie

Om klachten van de menopauze tegen te gaan, wordt vaak een behandeling met vrouwelijke hormonen voorgeschreven. Wat is deze hormoonsubstitutie precies? Verhoogt ze het risico op kanker? Bestaan er alternatieven voor hormoonsubstitutie? en wat is het verschil met een 'hormonale behandeling' als je kanker hebt?

Alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs kunnen een gratis vaccin tegen humaan papillomavirus (HPV) krijgen. Wie ingeënt is, heeft een veel kleinere kans op baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker voorkomen: HPV-vaccinatie

Beschermt het HPV-vaccin dat jonge meisjes tegenwoordig krijgen, afdoende om baarmoederhalskanker te voorkomen? En waarom worden ook jongens gevaccineerd? Lees hier alles over de hpv-vaccinatie.