Leukemie

Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

2008 diagnoses leukemie
op 71.651 kankerdiagnoses in 2019
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2019 in België 2008 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 1143 bij mannen en 865 bij vrouwen. In totaal werden in België 71.651 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2019, bij 2,8 % ervan ging het om leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg van leukemie

Lotgenotengroepen

Hoe kunnen wij u helpen?

Voor uw vraag of probleem over kanker, neem contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker: