Leukemie

Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1951 diagnoses leukemie
op 68.702 kankerdiagnoses in 2017
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2017 in België 1951 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 720 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1230 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 68.702 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2017, bij 2,8 % ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1137 nieuwe diagnoses in 2017) dan bij vrouwen (813 nieuwe diagnoses in 2017). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Forum

20 jaar waldenström - selectief en intens...

Anders Gaan Leven!
AGALEV.
En neen, ik maak geen reclame voor een politieke partij.
Ik ben selectief en ik leef intens. 


https://dorisrondelez.wordpress.com/2019/12/07/selectief-en-intens/

20 jaar waldenström - cognitieve klachten na chemotherapie -

Bijwerkingen van chemotherapie als haaruitval en misselijkheid zijn bekend, cognitieve klachten veel minder.
Toch bestaan deze.
Door betere diagnostiek en goede behandelingen overleven mensen kanker vaker, of ze leven langer met kanker.
Daarom komt er meer aandacht voor bijwerkingen van de behandeling van kanker.
De laatste twintig jaar vindt bij patiënten met alle vormen van kanker onderzoek plaats naar het geheugen en het denkvermogen.
Een chemokuur kan van invloed zijn op de hersenen en de hersenfuncties.
Veel patiënten hebben na hun chemobehandeling moeite met nieuwe dingen onthouden, het denken gaat