Leukemie

Elke dag zo vroeg opstaan als werkende mensen, is voor mij ongezond.
Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1951 diagnoses leukemie
op 68.702 kankerdiagnoses in 2017
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2017 in België 1951 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 720 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1230 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 68.702 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2017, bij 2,8 % ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1137 nieuwe diagnoses in 2017) dan bij vrouwen (813 nieuwe diagnoses in 2017). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Coronavirus / Covid-19

Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker

Forum

Re: Wat na autologe transplantatie?

Hier ben ik terug na bijna 2 jaar na mijn autologe stamceltransplantatie. Na maandelijkse controle is vanaf nu slechts om de 3 maand controle nodig. Mijn bloed- en eiwitwaarden zijn zeer geruststellend. Na mijn transplantatie had de hematoloog mij voorgesteld om onderhoudschemo = revlimid te nemen. Dat heb ik geweigerd omdat ik al een heftige periode heb moeten meemaken met mijn 1ste kuur met thalodomide en de complicaties tijdens mijn transplantatie in quarantaine. Goddank is dit voorbij en ben ik terug in een min of meer goede conditie. Ben terug aan het duiken en ben ondertussen al 2-maal op de vlieger gestapt naar Egypte.
De enige

Re: Ziekte van kahler

Hallo Sophiev,
Bij mij werd Kahler vastgesteld december 2017. Aangetast linker dijbeen. Heb hier een prothese voor gekregen en dadelijk gestart met chemo = thalodomide gedurende 12 weken. Na die 12 weken waren de op hol geslagen  stamcellen praktisch verdwenen. Nadien in februrari een inspuiting gekregen om de stamcellen van het beenmerg te laten migreren naar de bloedbaan. 14 dagen later heeft men dan de stamcellen uit mijn bloed gehaald. In maart heb ik mijn stamceltransplantatie gekregen gedurende een maand verblijf in quarantaine. Na die maand was ik volledig uitgeteld en mijn conditie was beneden alle peil. 20kg vermagerd,

Hoe kunnen wij u helpen?

Voor uw vraag of probleem over kanker, neem contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker: