Leukemie

Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1907 diagnoses leukemie
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 1907 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 713 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1112 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 68.216 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2016, bij 2,8% ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1139 nieuwe diagnoses in 2016) dan bij vrouwen (768 nieuwe diagnoses in 2016). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Forum

20 jaar waldenström - lofzang op mijn vader

voor alle vaders...
maar vooral voor mijn eigen vader die mij, zijn enige dochter steunt die al 21 jaar kanker heeft:


https://dorisrondelez.wordpress.com/2019/06/06/lofzang-op-mijn-vader/

20 jaar waldenström - lofzang op mijn moeder

Voor alle moeders, met of zonder kanker, en voor mijn eigen moeder in het bijzonder, schreef ik volgend stukje.


klik op de bijgevoegde link voor het hele verhaal:


. https://dorisrondelez.wordpress.com/2019/05/09/lofzang-op-mijn-moeder/