Leukemie

‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1907 diagnoses leukemie
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 1907 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 713 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1112 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 68.216 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2016, bij 2,8% ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1139 nieuwe diagnoses in 2016) dan bij vrouwen (768 nieuwe diagnoses in 2016). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Lotgenotengroepen

Forum

Re: Hödkinglymfoom

dag Rozarta,
hopelijk verloopt alles goed, alvast veel sterkte.
bij mijn echtgenote is net voor kerst ook een kwaadaardig lymfoom vastgesteld, we schrokken natuurlijk, ze is  47j. maar als ik lees van je dochter van 13 jaar, staat er blijkbaar geen leeftijd hierop.
wij starten volgende week met de eerste chemo.
ik ben zelf ook heel ongerust en was  hier ook op zoek naar de ervaringen van anderen hierover
steeds uitgaan van elk positief signaal, hoe klein ook en het dag per dag nemen en vooral sterk zijn voor elkaar is de boodschap.
mvg,

Re: Partner met ALL

Super dat het met jou goed gaat, het is je zo gegund! Mijn man is nu klaar met zijn 2e kuur. We hebben kerst en oudejaar samen kunnen vieren. Ondertussen ben ik bevallen van een zoontje Gust. Beetje de pech dat ik complicaties had/heb na de bevalling... Ik hoop toch nog steeds iets van Annelies te horen...met goed of slecht nieuws...het is zo hard...dag per dag...