Leukemie

Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1922 diagnoses leukemie
op 67.087 kankerdiagnoses in 2015
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2015 in België 1922 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 567 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1190 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 67.087 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2015, bij 2,9% ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1080 nieuwe diagnoses in 2015) dan bij vrouwen (842 nieuwe diagnoses in 2015). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Lotgenotengroepen

Forum

Re: Partner met ALL

Hoi Steve,
Hoe gaat het nu met jou? Heb jij nog contact gehad met Annelies? Ik zou heel graag contact met haar hebben omdat haar beginverhaal zo overeenkomt met het mijne maar krijg haar niet te pakken. Binnen twee weken moet ik bevallen, ik kijk er jammer genoeg niet echt naar uit...het is zo zwaar. Mijn vriend heeft momenteel een schimmel in zijn longen waardoor chemo uitgesteld wordt. We zijn nog maar 2 maand bezig en steeds komt er iets nieuws bij...
Hopend op een berichtje,
Elien

GIP enquête leukemie

Geachte

In mijn laatste jaar Lo & Sport moet ik een GIP (eindwerk) maken. Mijn GIP zou ik graag doen over leukemie. Hiervoor moeten we verschillende deeltaken maken. Één van die deeltaken houdt in dat ik een enquête moet afleggen bij 30 leukemie patiënten. Ik heb een week kijkstage in GZA (Sint- Augustinus, te Antwerpen) gedaan. Ik heb namelijk nog meerdere patiënten met leukemie nodig die mijn enquête eventueel zouden willen invullen. De enquête duurt helemaal niet zo lang, en gaat vooral over de revalidatie en sport die de patiënten doen/ hebben gedaan.
Ik hoop dat jullie mij hierbij kunnen helpen.
Voor meer info