Leukemie

‘Ik heb veel geluk gehad, maar een zorgeloos leven leid ik niet’
Moeilijke weken doorgekomen dankzij mijn vrouw, mijn vader en mijn collega’s
Ik ben niet meer de oude, maar ik kijk wel naar de toekomst
Leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij door een ongecontroleerde deling van bloedcellen het beenmerg wordt aangetast.

Wat is leukemie?

1907 diagnoses leukemie
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Leukemie is een complexe ziekte met verschillende types en subtypes. Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

We maken een onderscheid tussen acute en chronische leukemie. Bij acute leukemie rijpen de witte bloedcellen niet uit. Er ontstaat in korte tijd een ophoping van onrijpe bloedcellen en een tekort aan rijpe witte bloedcellen. Bij chronische leukemie rijpen de cellen nog redelijk goed uit en verloopt het ziekteproces trager dan bij acute leukemie.

Afhankelijk van het soort witte bloedcel dat de ziekte veroorzaakt, spreken we van lymfatische of myeloïde leukemie. Er bestaan dus vier types leukemie: acute lymfatische leukemie (ALL), acute myeloïde leukemie (AML), chronische lymfatische leukemie (CLL) en chronische myeloïde leukemie (CML).

De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 1907 nieuwe gevallen van leukemie, waarvan 713 nieuwe gevallen van acute leukemie en 1112 chronische leukemie (en een aantal die niet onder te brengen zijn in een van beide categorieën). In totaal werden in België 68.216 nieuwe kankerdiagnoses gesteld in 2016, bij 2,8% ervan ging het om acute of chronische leukemie.

Leukemie komt meer voor bij mannen (1139 nieuwe diagnoses in 2016) dan bij vrouwen (768 nieuwe diagnoses in 2016). De leeftijd waarop leukemie het meest voorkomt, verschilt per vorm. Acute lymfatische leukemie (ALL) komt vooral bij kinderen en jonge volwassenen voor. Het is de meest voorkomende kanker bij kinderen onder de 14 jaar. Acute myeloïde leukemie (AML) komt vooral bij (oudere) volwassenen voor. Chronische leukemie wordt meestal vastgesteld bij mensen op middelbare leeftijd of bij oudere mensen. CLL komt bijna dubbel zoveel voor als CML en is de meest voorkomende vorm van leukemie.

Onderzoeken, behandeling, nazorg

Kom op tegen Kanker bestaat 30 jaar

Volg hier wat er allemaal te gebeuren staat!

Lotgenotengroepen

Forum

Re: kanker is een K-ziekte...

Ach Doris,

Wat erg dat mensen zo oppervlakkig zijn, en onhandig in hun uitlatingen, en dat kwetst uiteraard.
Je bent namelijk een medisch wonder, want ondanks de kleine overlevingskansen, heb je gevochten met de ziekte in je kielzog, maar je bent haar altijd voor gebleven.
Ik ben ook ongeneeslijk door uitzaaiingen, sinds bijna 2 jaar, en ik hoop zo hard om zo'n parcours te mogen afleggen als jij. Daarvoor zal ik er ook alle nodige behandelingen, de bijwerkingen, alle kwaaltjes, alle mindere periodes moeten bijnemen. Er is geen keuze. Maar je hebt vast net als ik een sterke wil om te blijven leven, no matter what...

Re: kanker is een K-ziekte...

Hoi Doris,

je verwoord het zo goed, ik zou het niet beter kunnen, kanker is idd een kut-ziekte, ik zeul er ook al 13 jaar mee rond
van de ene kant ben ik blij dat ik het nog altijd kan navertellen, maar van de andere kant
vind ik net als jij dat de bijverschijnselen nog erger zijn dan de ziekte zelf
en die enorme vermoeidheid altijd, je kan dat niet meer van je afschudden hé
ik zou zo graag nog eens uitgeslapen opstaan met bergen energie, ik weet niet meer wat dat is
mensen zeggen ook dikwijls dat ik er zo goed uitzie, ze begrijpen ook niet wat het voor mij inhoudt
heb ook al vriendschappen verloren