Buikvlieskanker

Buikvlieskanker is een zeldzame vorm van kanker. Cellen in het buikvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
60 diagnoses buikvlieskanker
op 68.216 kankerdiagnoses in 2016
(België)

Het buikvlies (ook peritoneum genoemd) is een vlies dat alle organen in de buik bedekt. Het zorgt er onder andere voor dat de organen in de buik op hun plaats blijven liggen. Buikvlieskanker (ook peritoneale kanker genoemd) ontstaat in de cellen van het buikvlies.

Voor de behandelingskeuze van buikvlieskanker houdt het artsenteam vooral rekening met de grootte en de plaats van de tumor, het stadium waarin de ziekte zich bevindt en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. Mogelijke behandelingen zijn chirurgie (met of zonder HIPEC), chemotherapie en radiotherapie. HIPEC (voluit hypertherme intraperitoneale chemotherapie) is een behandeling met verwarmde vloeibare chemo die tijdens de operatie rechtstreeks in de buik wordt gebracht.

Buikvlieskanker is een zeldzame kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2016 in België 60 nieuwe gevallen van buikvlieskanker, waarvan 12 bij mannen en 48 bij vrouwen. De oorzaak is onbekend.

Een bijzonder zeldzame vorm van buikvlieskanker is peritoneaal mesothelioom. Deze soort kanker ontstaat heel vaak door blootstelling aan asbest. Lees hier meer over mesothelioom.

De informatie op deze pagina gaat niet over uitzaaiingen in het buikvlies van een andere kanker. Onder meer darmkanker, alvleesklierkanker, maagkanker of eierstokkanker kunnen zich uitzaaien naar het buikvlies. Als een kanker uitgezaaid is, dan wordt hij genoemd naar het lichaamsdeel waar hij ontstond: een darmkanker bijvoorbeeld met uitzaaiingen naar het buikvlies, noemen we darmkanker (met uitzaaiingen in het buikvlies), en niet buikvlieskanker.

Lotgenotengroepen

Forum

Re: cyste op eierstok, verhoogde CTA 125 waarde

Kath en Elsd, altijd welkom op de gesloten fb groep
https://www.facebook.com/groups/1645115965718559
Allemaal dames ondereen die hetzelfde hebben meegemaakt.
Groetjes Caroline 🌸

Re: baarmoederkanker

Je bent altijd welkom in onze besloten fb groep.
https://www.facebook.com/groups/1645115965718559.
Allemaal dames die hetzelfde meemaken.
Grtjs Caroline 😉