Buikvlieskanker

Buikvlieskanker is een zeldzame vorm van kanker. Cellen in het buikvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
47 diagnoses buikvlieskanker
op 71.651 kankerdiagnoses in 2019
(België)

Het buikvlies (ook peritoneum genoemd) is een vlies dat alle organen in de buik bedekt. Het zorgt er onder andere voor dat de organen in de buik op hun plaats blijven liggen. Buikvlieskanker (ook peritoneale kanker genoemd) ontstaat in de cellen van het buikvlies.

Voor de behandelingskeuze van buikvlieskanker houdt het artsenteam vooral rekening met de grootte en de plaats van de tumor, het stadium waarin de ziekte zich bevindt en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. Mogelijke behandelingen zijn chirurgie (met of zonder HIPEC), chemotherapie en radiotherapie. HIPEC (voluit hypertherme intraperitoneale chemotherapie) is een behandeling met verwarmde vloeibare chemo die tijdens de operatie rechtstreeks in de buik wordt gebracht. HIPEC is een complexe behandeling. Vraag aan uw arts wat in uw geval de mogelijke voor- en nadelen zijn en vraag bij twijfel een tweede mening in een ander ziekenhuis. Voor de behandeling van buikvlieskanker is het belangrijk dat u wordt opgevolgd door een multidisciplinair en ervaren team van experts.

Buikvlieskanker is een zeldzame kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2019 in België 47 nieuwe gevallen van buikvlieskanker, waarvan 10 bij mannen en 37 bij vrouwen. De oorzaak is onbekend.

Een bijzonder zeldzame vorm van buikvlieskanker is peritoneaal mesothelioom. Deze soort kanker ontstaat heel vaak door blootstelling aan asbest. Lees hier meer over mesothelioom.

De informatie op deze pagina gaat niet over uitzaaiingen in het buikvlies van een andere kanker. Onder meer darmkanker, alvleesklierkanker, maagkanker of eierstokkanker kunnen zich uitzaaien naar het buikvlies. Als een kanker uitgezaaid is, dan wordt hij genoemd naar het lichaamsdeel waar hij ontstond: een darmkanker bijvoorbeeld met uitzaaiingen naar het buikvlies, noemen we darmkanker (met uitzaaiingen in het buikvlies), en niet buikvlieskanker.

Coronavirus / Covid-19

Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker

Hoe kunnen wij u helpen?

Voor uw vraag of probleem over kanker, neem contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker: