Buikvlieskanker

Buikvlieskanker is een zeldzame vorm van kanker. Cellen in het buikvlies beginnen zich ongecontroleerd te vermenigvuldigen en vormen een kwaadaardig gezwel.
57 diagnoses buikvlieskanker
op 68.702 kankerdiagnoses in 2017
(België)

Het buikvlies (ook peritoneum genoemd) is een vlies dat alle organen in de buik bedekt. Het zorgt er onder andere voor dat de organen in de buik op hun plaats blijven liggen. Buikvlieskanker (ook peritoneale kanker genoemd) ontstaat in de cellen van het buikvlies.

Voor de behandelingskeuze van buikvlieskanker houdt het artsenteam vooral rekening met de grootte en de plaats van de tumor, het stadium waarin de ziekte zich bevindt en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. Mogelijke behandelingen zijn chirurgie (met of zonder HIPEC), chemotherapie en radiotherapie. HIPEC (voluit hypertherme intraperitoneale chemotherapie) is een behandeling met verwarmde vloeibare chemo die tijdens de operatie rechtstreeks in de buik wordt gebracht.

Buikvlieskanker is een zeldzame kanker. De Stichting Kankerregister registreerde in 2017 in België 57 nieuwe gevallen van buikvlieskanker, waarvan 5 bij mannen en 52 bij vrouwen. De oorzaak is onbekend.

Een bijzonder zeldzame vorm van buikvlieskanker is peritoneaal mesothelioom. Deze soort kanker ontstaat heel vaak door blootstelling aan asbest. Lees hier meer over mesothelioom.

De informatie op deze pagina gaat niet over uitzaaiingen in het buikvlies van een andere kanker. Onder meer darmkanker, alvleesklierkanker, maagkanker of eierstokkanker kunnen zich uitzaaien naar het buikvlies. Als een kanker uitgezaaid is, dan wordt hij genoemd naar het lichaamsdeel waar hij ontstond: een darmkanker bijvoorbeeld met uitzaaiingen naar het buikvlies, noemen we darmkanker (met uitzaaiingen in het buikvlies), en niet buikvlieskanker.

Coronavirus / Covid-19

Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker

Lotgenotengroepen

Forum

Re: BMHK stadium 1

Dag powergirl,

Hopelijk is alles vandaag zo goed mogelijk verlopen en kan je vertrouwen stellen in de medische wereld.
Het is even schrikken, ik weet het wel, maar als powergirl zal ook jij je weg wel vinden.
Goede moed!
Kat

BMHK stadium 1

Alles begon met begin augustus een routine controle (uitstrijkje) bij de huisarts. Paar dagen erna telefoon dat dit afwijkend was. Verder onderzoek was nodig. 14 dagen later kon ik pas terecht bij een gynaecoloog. Daar werd ik inwendig onderzocht, en werden er 3 biopten genomen. Week daarna telefoon van gynaecoloog, dat er 1 biopt een adenocarcinoom was, en 2 CIN3. Dan krijgt ge toch wel effe een klop op uwen kop. WTF, ik heb kanker. Ik die niet rookt, niet drinkt, wel met een maatje meer. (Ik heb GBP), nooit ziek,....
enfin dit was de start van nog meer onderzoeken: CT Scan, MRI.
Gynaecoloog mij doorgestuurd naar UZ Gent. Daar

Hoe kunnen wij u helpen?

Voor uw vraag of probleem over kanker, neem contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker: