Alles over huidlymfoom

Huidlymfoom is een vorm van kanker die begint in bepaalde bloedcellen die in de huid zitten. Het wordt ook primair lymfoom van de huid of cutaan lymfoom genoemd.
Wat is een huidlymfoom?
Lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Ze zijn onderdeel van ons afweersysteem. Een kanker die ontstaat in de lymfocyten noemen we een lymfoom. Als het lymfoom begint in lymfocyten die in de huid zitten en als de lymfoomverschijnselen beperkt zijn tot de huid, dan heet deze vorm van kanker huidlymfoom.
Huidlymfomen kunnen eruitzien als eczeem, maar kunnen ook een plaatselijke zwelling, harde plek of knobbel veroorzaken. Het duurt vaak lang voor de juiste diagnose wordt gesteld, want het vraagt een gespecialiseerd ziekenhuis en een gespecialiseerd dermatoloog.
Er bestaan veel verschillende soorten huidlymfoom. Sommige groeien traag (bijvoorbeeld mycosis fungoides, de meest voorkomende vorm van huidlymfoom), andere snel (bijvoorbeeld het Sézary-syndroom).
Huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 180 mensen in België te horen dat ze een huidlymfoom hebben. De ziekte komt vooral bij volwassenen voor, en vaker bij mannen dan bij vrouwen. De meeste mensen met huidlymfoom zijn ouder dan 50 jaar.
Behandeling
Traag groeiende huidlymfomen laten zich goed behandelen en zijn niet levensbedreigend. Soms verandert een langzaam groeiend huidlymfoom na een tijd in een snel groeiend huidlymfoom (agressief huidlymfoom). Een snel groeiend huidlymfoom bestaat uit kankercellen die zich snel vermenigvuldigen en die zich snel naar andere delen van het lichaam kunnen verspreiden. Zonder behandeling kan een agressief huidlymfoom wel levensbedreigend zijn.
Lotgenotencontact
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.