Huidlymfoom

Geen chemo, bestraling of operatie. Was het dan wel echt kanker?
Huidlymfoom is een vorm van kanker die begint in bepaalde bloedcellen die in de huid zitten. Het wordt ook primair lymfoom van de huid of cutaan lymfoom genoemd.
166 diagnoses huidlymfoom
op 71.651 kankerdiagnoses in 2019
(België)

Lymfocyten zijn een soort witte bloedcellen. Ze zijn onderdeel van ons afweersysteem. Een kanker die ontstaat in de lymfocyten noemen we een lymfoom. Als het lymfoom begint in lymfocyten die in de huid zitten en als de lymfoomverschijnselen beperkt zijn tot de huid, dan heet deze vorm van kanker huidlymfoom. 

Huidlymfomen kunnen eruitzien als eczeem, maar kunnen ook een plaatselijke zwelling, harde plek of knobbel veroorzaken. Het duurt vaak lang voor de juiste diagnose wordt gesteld, want het vraagt een gespecialiseerd ziekenhuis en een gespecialiseerd dermatoloog. 

Er bestaan veel verschillende soorten huidlymfoom. Sommige groeien traag (bijvoorbeeld mycosis fungoides, de meest voorkomende vorm van huidlymfoom), andere snel (bijvoorbeeld het Sézary-syndroom). 

Traag groeiende huidlymfomen laten zich goed behandelen en zijn niet levensbedreigend. Soms verandert een langzaam groeiend huidlymfoom na een tijd in een snel groeiend huidlymfoom (agressief huidlymfoom). Een snel groeiend huidlymfoom bestaat uit kankercellen die zich snel vermenigvuldigen en die zich snel naar andere delen van het lichaam kunnen verspreiden. Zonder behandeling kan een agressief huidlymfoom wel levensbedreigend zijn. 

Huidlymfoom is een zeldzame vorm van kanker. Jaarlijks krijgen ongeveer 180 mensen in België te horen dat ze een huidlymfoom hebben. De ziekte komt vooral bij volwassenen voor. Bij mannen vaker dan bij vrouwen. De meeste mensen met huidlymfoom zijn ouder dan 50 jaar. 

Lotgenotencontact

Coronavirus / Covid-19

Lees de verzamelde info rond het coronavirus en kanker

Hoe kunnen wij u helpen?

Voor uw vraag of probleem over kanker, neem contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker: