Alles over ziekte van Waldenström

De ziekte van Waldenström is een vrij zeldzame vorm van kanker in het beenmerg, waarbij opgezette lymfeklieren kunnen voorkomen. Ze ontstaat door een ongecontroleerde groei van een welbepaalde soort witte bloedcellen.
In de eerste periode is behandeling gedurende langere tijd, soms jaren, niet nodig. Volgens de huidige richtlijnen wordt de ziekte van Waldenström pas behandeld als er klachten zijn. Voor de behandelingskeuze houdt het artsenteam vooral rekening met de aard van de klachten, met het stadium waarin de ziekte zich bevindt en met de algemene conditie en leeftijd van de patiënt. Tot de behandelingsopties behoren chemotherapie, radiotherapie, immunotherapie, doelgerichte therapie en een stamceltransplantatie. Plasmaferese is een ondersteunende behandeling waarbij het eigen bloedplasma van de patiënt wordt verwijderd, maar de zich erin bevindende bloedcellen niet. Afgetapt bloed wordt gescheiden waarna de patiënt de eigen bloedcellen weer terugkrijgt. Jouw behandelend arts kan je ook vragen om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).
De ziekte van Waldenström is een zeldzame kanker, met 217 diagnoses in 2020 (129 bij mannen en 88 bij vrouwen).
Noot: De ziekte van Waldenström lijkt sterk op de ziekte van Kahler (multipel myeloom) maar kent een ander ziekteverloop en wordt anders behandeld.
Leven met kanker
- Waar vind je ondersteuning?
- Hoe zit het financieel? En met je werk?
- Hoe ga je om met de gevolgen en nevenwerkingen?
- Waar vind je lotgenoten?
- ...
Stel je vraag over kanker
Stuur een e-mail
Chat met de Kankerlijn
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Een lotgenoot kan praktische adviezen en ervaringen delen, geeft steun of kan een voorbeeld zijn om je aan op te trekken. Hoe vind je een lotgenoot?
Via een lotgenotengroep
Bel of mail een lotgenotengroep voor contact met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt.
In de online community
Lees ervaringen van anderen of praat zelf mee op Kanker.nl, met duizenden (ook Belgische) actieve deelnemers.
Neem deel aan een creatieve, ontspannende of informatieve activiteit. Bekijk alle activiteiten voor mensen met kanker en naasten en schrijf je in.