Ik ben bang om het coronavirus op te lopen op het werk en mijn partner met kanker te besmetten. Kan ik preventief thuisblijven?

Mijn partner werd recent behandeld voor kanker. Ik ben bang om het coronavirus op te lopen op het werk en hem te besmetten. Kan ik preventief thuisblijven?

Ja, u kunt preventief thuisblijven, als telewerken niet kan in uw bedrijf en als uw arbeidspost niet voldoende aangepast kan worden aan de veiligheidsmaatregelen. Werknemers kunnen sinds 3 juli in quarantaine gaan als een inwonend familielid (partner, kind, ouder, …) tot een corona-risicogroep behoort en als het werk het niet toelaat om van thuis uit te werken. Telewerk of een veilige werkomgeving blijven immers nog steeds de eerste keuzes.

Als u van deze vorm van tijdelijke werkloosheid gebruik wenst te maken, moet u dit onmiddellijk melden aan uw werkgever en een doktersattest voorleggen dat de quarantaine bevestigt. U wordt dan tijdelijk werkloos wegens overmacht en kunt daarvoor een vergoeding krijgen. De uitbetalingen vraagt u aan bij uw vakbond of de Hulpkas voor werkloosheidsuitkeringen.

Kom op tegen Kanker vroeg eerder al om een betere bescherming van familieleden van kwetsbare groepen. Op 30 april deed de organisatie in haar rapport ‘De corona-exit en kanker. Beleidsaanbevelingen’ enkele aanbevelingen om tijdens de versoepeling van de coronamaatregelen tegemoet te komen aan de specifieke noden van kankerpati├źnten en andere kwetsbare doelgroepen. De organisatie is dan ook blij dat deze maatregel gerealiseerd is.