De corona-epidemie stelt iedereen bloot aan verhoogde stress. Dat is een normale reactie op een abnormale situatie. Als u kanker hebt (gehad) of zorgt voor iemand met kanker, voelt u zich mogelijk extra bezorgd, angstig of verdrietig. En elke fase brengt nieuwe bezorgdheden en aanleidingen tot angst met zich mee.
In het filmpje hiernaast nodigt oncopsycholoog Ingrid Jacobs u uit om even stil te staan bij wat u voelt en denkt. Ze vertelt ook wat u kan ondersteunen om met de extra stress en spanning om te gaan. Klik rechts onderaan op 'bekijken op youtube.com' of 'weergeven in volledig scherm' om de video in groot formaat te bekijken.
Bij wie kunt u terecht
Kankerlijn
- Bent u door de huidige situatie bijv. extra bezorgd over uw eigen ziekte/behandeling of die van een naaste, en hebt u nood aan een luisterend oor? Neem dan contact op met de Kankerlijn van Kom op tegen Kanker.
- Andere hulplijnen
Psychologische begeleiding
Heel wat psychologen blijven in aangepaste vormen therapie voorzien. Dat kan bijv. via videogesprek, telefoon, chat of e-mailtherapie. Deze vormen van therapie kunnen tijdens een periode van lockdown even waardevol zijn als een face-to-face gesprek. Informeer bij uw psycholoog welke vorm van begeleiding momenteel mogelijk is en wat de kostprijs is.
Contact met lotgenoten
Ook lotgenotencontact kan ondersteunend zijn. Doordat groepsactiviteiten momenteel niet mogelijk zijn, verloopt dat contact nu uitsluitend telefonisch of per mail. Bekijk het overzicht van lotgenotengroepen.
Ook in de gespreksgroep ‘Coronatijd’ van het Nederlandse forum Kanker.nl vindt u gezelschap en steun van andere kankerpatiënten. U moet eerst even een gratis account aanmaken.
Mindfulness
Mindfulness kan u helpen om beter om te gaan met kanker, piekeren en lichamelijke klachten.
- Gratis open onlinesessies voor mensen die kanker hebben (gehad): elke maandag van 10.30 uur tot 12 uur via Zoom. Begeleiding: Ingrid Jacobs, mindfulnesstrainer bij het Kankercentrum UZ Gent. Info en inschrijven.
- Websites met mindfulnessoefeningen: aandacht.be, breathworks.be, levenindemaalstroom.be, mindfulme.be, mindfulmoment.be, 30now.nl
- App met mindfulnessoefeningen: VGS Mindfulness coach
Andere oefeningen en tips
Iedereen OK?: gratis online psychotherapeutisch stappenplan dat u kan helpen om gevoelens van onrust, angst te doorbreken en u kalmer te voelen. U kunt het alleen doorlopen, of samen met uw huisgenoten.
Rode Kruis-Vlaanderen: tips over omgaan met stress in tijden van corona
VRT.be: de psychische gevolgen van quarantaine en wat we daaraan kunnen doen (tips van professor Filip Raes, Leuven Mindfulness Centre Fund)
Gezondleven.be:
- tips om fysiek en mentaal gezond te blijven nu u zoveel mogelijk binnen vieren muren moet blijven
- Check jezelf: website met tips, oefeningen en verhalen om mentaal fit te blijven, in coronatijden en daarbuiten
- De geluksdriehoek en inspiratie om er zelf mee aan de slag te gaan
Ikbenmirro: gratis interactieve module met oefeningen en tips om u mentaal sterker te voelen
Kleurjeleven.nl: online begeleiding om depressieve klachten aan te pakken
Noknok.be: info over veerkracht op maat van jongeren zodat zij kunnen nagaan hoe goed ze zich in hun vel voelen en hoe ze zichzelf kunnen versterken.
Therapieland.nl: informatieve filmpjes, ontspanningsoefeningen, online dagboeken, dagschema's en apps die kunnen helpen om minder coronastress te ervaren (het programma is gratis, u moet zich wel eerst registreren)
Vaardigleven.be: gratis zelfhulpopdrachten om met innerlijke obstakels om te gaan
Vindeenpsycholoog.be: hoe zorg dragen voor uw mentale gezondheid in tijden van corona
Ondersteunende apps
Als u depressieve gevoelens hebt: Depressiehulp
Meditatie: Headspace, Stop, Breath & Think
Meer lezen
- Het coronavirus en kanker: veelgestelde vragen over o.a. risico en besmetting
- Dokter Christel Fontaine (UZ Brussel) over de gevolgen van de coronacrisis voor uw kankerbehandeling
- Anneleen Gebruers (UZ Leuven) en prof. dr. Gaëtane Stassijns (UZA) over bewegen en kanker in coronatijd
- Dokter Edel Maex over mindfulness en kanker
- Mindfulness in het ziekenhuis
- Sinds de uitbraak van COVID-19 voel ik me heel kwetsbaar en bang. Wat kan ik daaraan doen?