Mijn moeder is in behandeling voor borstkanker. Een vriendin raadde haar een dagelijks vitaminesupplement aan. Is dat wel een goed idee?

Meestal heeft het geen zin om tijdens de behandeling van kanker vitaminesupplementen te nemen. Een gezonde, evenwichtige voeding bevat normaal alle vitamines die uw moeder nodig heeft. Bovendien houden sommige vitamine- en mineralensupplementen risico’s in voor wie in behandeling is voor kanker: ze kunnen namelijk de werking van bijvoorbeeld chemotherapie verminderen.

Als uw moeder door de bijwerkingen van haar kankerbehandeling niet goed of onvoldoende kan eten, kan ze mogelijk een tekort krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen. Die tekorten kunnen opgespoord worden in het bloed. Als die er zijn, kan een oncodiëtist (een diëtist gespecialiseerd in de behandeling van mensen met kanker) met uw moeder bekijken of ze de tekorten kan opvangen door tijdelijk haar voeding aan te passen. De oncodiëtist kan ook inschatten of vitamines in de vorm van een supplement tijdelijk een nuttige aanvulling kunnen zijn. Als uw moeder weer beter begint te eten, of als ze verrijkte voeding of drink- of sondevoeding neemt, dan kan ze in overleg met haar arts of oncodiëtist weer stoppen met het supplement.

We raden uw moeder in elk geval aan om zeker niet op eigen houtje voedingssupplementen te slikken. Het is belangrijk dat ze dat eerst met haar behandelend arts of oncodiëtist bespreekt. Die kan nagaan of het voedingssupplement geen negatieve effecten heeft op haar kankerbehandeling. Sommige voedingssupplementen kunnen mogelijk ook positieve effecten hebben doordat ze de nevenwerkingen verminderen. Maar ook in dat geval is overleg met en toezicht door de behandelend arts met kennis van zaken absoluut nodig.

Meer info