Kan ik iets doen aan de spier- en gewrichtspijn door Arimidex?

Ik neem sinds vier maanden Arimidex® en ik heb enorme spierpijn. ‘s Morgens ben ik net een oud vrouwtje, al mijn gewrichten doen dan pijn en ook overdag is het soms niet te doen. Volgens de huisarts komt dat van de Arimidex®. De oncoloog heeft gezegd dat ik die pillen vijf jaar moet nemen. Heeft er iemand tips om dat vol te houden? Kan ik iets doen aan die spierpijn?

Arimidex® is een aromataseremmer, een medicijn dat kan voorgeschreven worden aan vrouwen na de menopauze bij wie de tumor hormoongevoelig was. Zo'n tumor heeft het hormoon oestrogeen nodig om te groeien. Aromataseremmers blokkeren een eiwit dat androgeen omzet naar oestrogeen, waardoor het oestrogeengehalte in het lichaam verlaagt. Spier- en gewrichtspijnen zijn een bekende nevenwerking van hormonale therapie na borstkanker.

Het eerste wat u het best doet, is erover praten met uw oncoloog. Hij kan eventueel pijnstillers voorschrijven, en soms wordt ook de medicatie aangepast: hij kan bijvoorbeeld een andere aromataseremmer voorschrijven. En hij zal u motiveren om de medicijnen te blijven nemen; ze helpen er immers voor te zorgen dat u niet zou hervallen. Het kan helpen als u veel beweegt: niet te lang in dezelfde positie liggen of zitten, geregeld eens opstaan en even wandelen, bijvoorbeeld aan aquagym doen.

Als u het gevoel hebt dat er niet veel helpt: weet in ieder geval dat u niet alleen bent. Er zijn nog vrouwen die aftellen tot de vijf jaar hormoontherapie voorbij zijn. Op het lotgenotenforum vindt u zeker vrouwen die kunnen vertellen welke kleine middeltjes bij hen helpen om de gewrichtspijn draaglijk te houden of om u een duwtje in de rug te geven.