Helpt laserbehandeling tegen mondinfectie door chemotherapie?

Ik heb leukemie en door de zware chemotherapie heb ik enorm veel last van pijnlijke wondjes in mijn mond. Een verpleegkundige sprak over een behandeling met de laser. Wat is dat precies?

Ontsteking van de slijmvliezen in de mond is een veel voorkomende bijwerking van chemotherapie. Een of twee weken na het begin van de behandeling wordt de mond droog. Daarna kunnen mond, tandvlees en keel pijnlijk aanvoelen en rood worden. De tong kan beslagen zijn en er kunnen pijnlijke plekken ontstaan (soms met witte puntjes), die kunnen bloeden of ontsteken. Die ontstekingen kunnen erg pijnlijk zijn.

De verpleegkundigen op de chemotherapieafdeling zullen in eerste instantie adviseren om uw mond te spoelen met een zoutoplossing (twee koffielepels zout in een liter lauw water) of met een zacht, niet-irriterend spoelmiddel. Meestal volstaat dat ook.

Maar als u herhaaldelijk en langdurig last hebt van ontstekingen, als het moeilijk wordt om vast voedsel binnen te krijgen of de chemotherapie dreigt onderbroken te moeten worden, kan een behandeling met de laser uitkomst bieden. Niet alle kankerafdelingen hebben ervaring met lasertherapie maar de grote hematologische centra in ons land wel.

Met lage-energielaserlicht worden de wondjes verbrand. Deze behandeling is pijnloos en heeft geen nevenwerkingen. U krijgt een bril op omdat laserlicht zeer verblindend is. Hoe vaak en hoe lang u behandeld moet worden, hangt af van de letsels in uw mond. Meestal wordt er minstens drie keer per week behandeld, zolang er wondjes zijn. U zult bijna onmiddellijk een vermindering van de pijn voelen.

Hoeveel u voor de behandeling moet betalen, verschilt per ziekenhuis. Vraag dat zeker goed na.