Waar kunt u terecht?

Als u zelf of iemand uit uw onmiddellijke omgeving kanker heeft, dan komt u met een heleboel hulpverleners in contact. Hieronder vindt u meer over de professionele zorg, de begeleiding door zorgvrijwilligers, lotgenoten, allerlei telefonische en onlinehulpkanalen. Vind steun als (groot)ouder met kanker, jongere, kind of nabestaande. Of bekijk waar u terechtkunt als het gaat over geld, werken of thuiszorg.

Hulplijnen

Hulplijnen

Kanker? Blijf er niet alleen mee zitten. De Kankerlijn en andere hulplijnen zijn er om u te helpen. U kunt er terecht voor een één-op-ééngesprek met een hulpverlener. Bekijk hier waar en wanneer welke hulplijnen beschikbaar zijn.

Eens kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt: daarvoor moet u bij een lotgenotengroep zijn.

Lotgenotencontact en lotgenotengroepen

Lotgenotencontact, of eens kunnen praten met iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, dat is wat een lotgenotengroep in eerste instantie kan bieden. Contact met lotgenoten blijkt voor veel kankerpatiënten zeer waardevol en een goede aanvulling op de medische en verpleegkundige zorg.

Foto Kom op tegen Kanker/Joost Joossen

Bij zorgvrijwilligers

Wie kanker heeft, komt tijdens zijn behandeling wellicht in contact met zorgvrijwilligers van Kom op tegen Kanker. Dat kan in het ziekenhuis, waar zorgvrijwilligers op vaste momenten aanwezig zijn voor als u uw verhaal eens wil vertellen aan iemand anders dan uw partner, familie of het ziekenhuispersoneel.  Jongeren en mensen met een migratieachtergrond kunnen als ze willen een beroep doen op andere vrijwilligers.

Welke behandeling(en) u krijgt, wordt besproken in overleg tussen verschillende artsen-specialisten

Professionele hulpverlening, inloophuizen, zorghuizen enz.

Wanneer u getroffen wordt door kanker zal u behandeld worden door verscheidene professionele hulpverleners. Uw eerste contact zal normaal gezien via de huisarts verlopen, maar daarnaast staan, zowel in als buiten het ziekenhuis, heel wat mensen voor u klaar.

Infosessie kleur- en stijladvies. Foto: KotK/Lieven Van Assche

Ondersteunende activiteiten

Kanker vraagt niet enkel een medische behandeling. Ook de verdere ondersteuning is van groot belang, zowel voor patiënten als voor hun naasten. Infosessies, praatcafés, cursussen of andere ondersteunende activiteiten zijn voor heel veel mensen een enorme hulp in het begrijpen van en het omgaan met hun ziekte. Lees hier wat er allemaal bestaat, of bekijk de activiteitenagenda.

Foto KotK/2016

Kinderen

Kinderen met kanker: waar kunt u terecht voor alle mogelijke voorzieningen voor kinderen met kanker: vakantiemogelijkheden, onderwijs aan huis, ICT-ondersteuning enz.

(Groot)ouders met kanker: kreeg u als ouder of als grootouder te horen dat u zelf kanker hebt? Wat nu met uw (klein-)kinderen? Lees er hier alles over.

Brussen hebben een broer of een zus met kanker. Lees waar zij terechtkunnen.

jongeren thuisverpleging

Jong en kanker

Studeren, werk zoeken, solliciteren, een relatie opbouwen, een huis zoeken, kinderen krijgen ... wie jong is, staat voor heel wat veranderingen en uitdagingen in z'n leven.  Komt een ziekte als kanker daarbovenop, dan worden die uitdagingen nóg groter.
Hieronder vindt u alle specifieke info rond jongvolwassenen en kanker.
Bezoek zeker ook de rest van de site om alle informatie te ontdekken die voor u relevant kan zijn.

Koppel krijgt uitleg

Sociale voorzieningen voor kankerpatiënten

Als u ziek bent, hebt u recht op allerlei (financiële) tussenkomsten. Sommige worden automatisch uitgekeerd, maar het merendeel moet u zelf aanvragen. Dat vraagt veel tijd en inspanning, en bovendien is het ingewikkeld om uit te vissen waarop u recht hebt en hoe u de tegemoetkoming verkrijgt. Laat u daarom helpen door een sociaal werker van uw ziekenhuis, uw ziekenfonds of het OCMW.
Bekijk hier een gedetailleerd overzicht van alle sociale voorzieningen.

Werkhervatting na kanker

Werk(hervatting) en kanker

Hieronder vindt u een overzicht van (juridische) vragen waarmee (ex-)kankerpatiënten geconfronteerd kunnen worden in het kader van hun werkhervatting.

Thuisverzorgende Lutgart, foto Filip Claessens

Thuiszorg

Thuiszorg is er opdat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen en verzorgd worden en opdat ze sneller naar huis terug kunnen keren na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname. Bekijk hier een overzicht van de thuiszorgdiensten en wie u daarbij helpt.

Foto iStock

Palliatieve zorg

Zoekt u ondersteuning voor uzelf, voor een familielid of iemand uit uw omgeving die niet meer kan genezen? Bekijk hier welke initiatieven voor palliatieve zorg er bestaan en neem zo snel mogelijk contact op met het palliatief netwerk van uw regio of een van de palliatieve diensten.

U zorgt voor iemand met kanker? Lees er hier alles over

U zorgt voor iemand met kanker

Wat betekent het om voor een naaste met kanker te zorgen? Welke hulp kunt u daarbij krijgen? Welke premies kunt u aanvragen? Welk verlof kunt u opnemen om voor een zieke te zorgen? We zetten hier alle mogelijke informatie voor mantelzorgers op een rijtje. U vindt hier ook veel tips om de zorg draaglijk te houden.

Foto: KotK/An Nelissen

Als nabestaande

Voor de nabestaanden is de periode na een overlijden bijzonder moeilijk: emotioneel is het zwaar, en daarnaast moeten er nog allerhande zaken geregeld worden. Bekijk hier waar u terechtkunt voor informatie over omgaan met verlies, rouwen en praktische regelingen bij een overlijden.