Vakantie voor volwassenen met kanker

Kom op tegen Kanker vindt dat iedereen die kanker heeft (of heeft gehad) recht heeft op sociaal welzijn. Daarbij hoort ook ontspanning en vakantie. Soms is op vakantie gaan om fysieke, financiële of andere reden niet evident. Maar misschien vind je in het overzicht van vakantiemogelijkheden hieronder wel iets dat bij jou en in jouw situatie past.

Begeleide vakantieweken voor mensen met kanker

Een aantal ziekenfondsen, zorgorganisaties of privéinitiatieven organiseren vakanties specifiek voor kankerpatiënten die niet kunnen genieten van het reguliere vakantieaanbod. De vakantieweken bieden een gevarieerd programma met ontspannende, creatieve en sportieve activiteiten. 

 • Samana (voorheen Ziekenzorg CM) i.s.m. Kom op tegen Kanker: vakantieweken zowel voor leden als niet-leden van het organiserende ziekenfonds. Lees hieronder het verhaal van Rachel Noppen.
  Meer info: 02 246 26 90, vakanties@samana.be.
 • NZ Vakanties is de reisdienst van de Neutrale Ziekenfondsen (Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Vlaams & Neutraal Ziekenfonds en Symbio) en heeft als ambitie om vakantie en reizen toegankelijk te maken voor iedereen. Gezondheid, betaalbaarheid en bijstand vormen de rode draad doorheen hun werking. Wie een vakantie of reis boekt bij NZ Vakanties draagt zonder extra kosten bij tot het mogelijk maken van vakantie voor mensen die een vakantiedrempel ondervinden. Het solidaire vakantieaanbod van NZ Vakanties werd gebundeld onder de noemer ‘NZ+’.
  Info: NZ Vakanties, 0800 95 180, info@nzvakanties.be of lees meer op nzvakanties.be.
   
 • Rode Kruis-Vlaanderen biedt aangepaste vakanties voor wie door handicap, ziekte of ouderdom moeilijk zonder begeleiding op reis kan. Mantelzorgers kunnen ook mee, want ook zij verdienen een zorgeloze en relaxte vakantie. Verblijf in een luxueuze viersterrenaccommodatie, keuze uit veel activiteiten en excursies. Bekijk hier de data voor 2023 voor vakanties voor mensen met een fysieke beperking (o.a. voor jongeren, mensen met een niet-aangeboren hersenletsel ...).
  U kunt zich hier inschrijven. Of bel het Rode Kruis-Vlaanderen/Aangepaste vakanties: 015 44 35 10.
Vakantieweek Samana. Foto Joost Joossen

Met Samana en Kom op tegen Kanker op vakantie.

 • Les Vaux: vakantieweken in Frankrijk en Nederland voor mensen met kanker, van de Nederlandse Stichting Les Vaux.
 • Namaste Huis in Merendree, niet alleen voor mensen met kanker. Lees meer.
 • Outward bound: heeft soms outdoor- en coachingprogramma’s specifiek voor (jonge) mensen met kanker.
 • Ook enkele lotgenotengroepen organiseren soms vakanties. In de activiteitenagenda vind je deze vakantieweken terug (zoek op trefwoord 'vakantie').

Neem een vrijwilliger mee op vakantie

Ben je minder mobiel of heb je zorg nodig? Met ondersteuning van een vrijwilliger kan ook jij genieten van vakantie. Vzw Kompaan zoekt met jou een vrijwilliger die je voor een daguitstap of een langere vakantie kan assisteren.

Zorghuizen

Voor alleenstaanden en/of kankerpatiënten met weinig of geen mantelzorg. Lees meer over de zorghuizen.

Vakantieverblijven en uitstappen

Met zorgassistentie

Een aantal vakantieverblijven in Vlaanderen biedt een bepaalde vorm van zorg en assistentie, zoals bijvoorbeeld verpleging, kinesitherapie, lymfedrainage, oproepbare huisarts, toiletzorg, opvolging medicatie, persoonlijke assistentie, bijstand door vrijwilligers enz. 
Die verblijven zijn mogelijk ook geschikt voor mensen met kanker in alle fasen van de ziekte of behandeling. Bekijk het overzicht van de vakantieverblijven bij Toerisme Vlaanderen. Informeer je vooraf welke verzorging op maat het verblijf aanbiedt. 

Bekijk hier een overzicht van uitstappen die toegankelijk zijn voor mensen met een mobiele beperking (pdf). Assistentie nodig? Vzw Kompaan biedt reizigers en dagtrippers een vrijwillige assistent (mail: info@vzwkompaan.be, tel. 0489 37 47 99).  

Voor wie het niet breed heeft

Mensen die het financieel niet breed hebben, kunnen contact opnemen met iedereenverdientvakantie.be.

Via inloophuizen

Sommige inloophuizen of open huizen faciliteren zorgverblijven nabij.
 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op