Chemotherapie

De informatie hieronder is bedoeld voor kankerpatiënten die chemotherapie krijgen en hun familie. U leest wat chemo is, hoe de medicijnen werken en wat mogelijke bijwerkingen zijn. U kunt zich op die manier bijvoorbeeld voorbereiden op een gesprek met de behandelend medisch oncoloog, met de orgaanspecialisten of met de andere mensen van de afdeling oncologie in uw ziekenhuis.

Close-up van een infuus

Wat is chemotherapie?

Chemotherapie is de behandeling van kanker met een of meer celremmende geneesmiddelen. Die geneesmiddelen, die ook cytostatica genoemd worden, remmen de groei van kankercellen of vernietigen de cellen. De medicijnen worden via de mond ingenomen of rechtstreeks in de bloedbaan gebracht met een infuus, waarna ze zich door het hele lichaam verspreiden en overal eventuele kankercellen kunnen bereiken.

Uitleg arts aan patiënt

Chemotherapie: verloop van de behandeling

Hoe verloopt een chemotherapiebehandeling? Hoelang duurt ze? Hoe weet u of de behandeling werkt of niet? ...

Capsules

Gebruik van chemotherapie

De celdelingremmende geneesmiddelen die gebruikt worden bij chemotherapie, heten ook cytostatica. Welke medicijnen u krijgt, hangt onder andere af van het soort kanker, het stadium van de ziekte, uw algemene conditie … Niet alle kankercellen zijn even gevoelig voor dezelfde medicijnen. Daarom wordt vaak een combinatie (een cocktail) van verschillende cytostatica voorgeschreven. Dikwijls moet de combinatie van die middelen in de loop van het ziekteproces worden aangepast.

Soep

Chemotherapie en voeding

Het is belangrijk om goed, evenwichtig en gezond te eten tijdens uw chemotherapie. Door een goede voeding kunnen de gezonde cellen die door de chemotherapie beschadigd zijn, zich sneller herstellen. Het is echter niet altijd gemakkelijk om tijdens de chemotherapie goed te blijven eten. Uw eetlust kan verminderen, eten gaat anders smaken, u kunt een afkeer krijgen van bepaalde gerechten of voedingsmiddelen, u kunt last hebben van misselijkheid, een pijnlijke mond of keel ...

Close-up van een infuus

Bijwerkingen chemotherapie en hoe ermee omgaan

Chemotherapie tast behalve de kankercellen ook gezonde cellen aan. Vooral snelgroeiende gezonde cellen zoals beenmerg en bloedcellen, haarcellen en het slijmvlies van het spijsverteringskanaal en de voortplantingsorganen zijn er gevoelig voor. Er kunnen daardoor tijdelijk bijwerkingen optreden.

Nazorg na chemotherapie

Leven met een ernstige ziekte als kanker is een hele beproeving. De medische behandeling brengt fysieke ongemakken met zich mee en daarnaast worden de meeste kankerpatiënten geconfronteerd met allerlei zorgen, angsten en onzekerheden.