Overgewicht

Het ontstaan van kanker heeft verschillende oorzaken. Aan sommige zaken kan je weinig veranderen, zoals de genen die je hebt meegekregen. Je kan dus nooit helemaal vermijden dat je kanker krijgt, maar je kunt wel het een en ander doen om het risico te verkleinen, zoals het streven naar een gezond gewicht. Overgewicht verhoogt het risico op de ontwikkeling van bepaalde vormen van kanker en ook op andere chronische ziekten.

Een gezond gewicht hebben is een van de belangrijkste stappen om de kans te verkleinen op maar liefst twaalf soorten kanker: alvleesklierkanker, baarmoederkanker, borstkanker (bij vrouwen na de menopauze), dikkedarmkanker, eierstokkanker, galblaaskanker, leverkanker, maagkanker, mond-, keel- en strottenhoofdkanker, nierkanker, prostaatkanker (gevorderd), slokdarmkanker.

Het is dus belangrijk om je gewicht zo laag mogelijk binnen gezonde grenzen te houden en gewichtstoename op volwassen leeftijd te voorkomen.Gezond eten en bewegen kunnen je helpen in het streven of behouden van een gezond gewicht.

Hoe groter de hoeveelheid vet in het lichaam, hoe groter ook het risico op bepaalde soorten kanker. Overmatig lichaamsvet verhoogt het kankerrisico hoogstwaarschijnlijk omdat het ontstekingen in de hand werkt en leidt tot meer groeifactoren en hormonen, die op hun beurt de groei van kankercellen bevorderen. Het risico stijgt naarmate iemand zwaarlijvig is.

Persoon op weegschaal en lintmeter - iStockphoto

Hoeveel je je kankerrisico verlaagt, is moeilijk precies te bepalen. Geschat wordt dat het risico op kanker ongeveer 6 % lager bij mensen die een gezond gewicht hebben (BMI tussen 18,5 en 25 kg/m²), in vergelijking met zwaarlijvige mensen (BMI van meer dan 30 kg/m²). Maar factoren die de levensstijl bepalen, zoals gezonde voeding, een gezond gewicht en lichaamsbeweging komen bij bepaalde mensen vaak samen voor. Het is daarom moeilijk na te gaan welk effect elke factor apart heeft.

Als je al een gezond gewicht hebt, dan is dat uitstekend. Ben je jonger dan 55, dan is het aangewezen om maatregelen te nemen om dat gezonde gewicht te behouden. Veel mensen komen aan als ze ouder worden. Het is in elk geval belangrijk om er altijd een gezonde levensstijl op na te houden.: dat is gezond eten, bewegen, weinig of geen alcohol drinken en niet roken.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 11/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op