Bewegen

Het ontstaan van kanker heeft verschillende oorzaken. Aan sommige zaken kan je weinig veranderen, zoals de genen die je hebt meegekregen. Je kunt dus nooit helemaal vermijden dat je kanker krijgt, maar je kunt wel het een en ander doen om het risico te verkleinen, zoals het streven naar een gezond gewicht. Voldoende bewegen helpt je daarbij. Zo kun je het risico op kanker als gevolg van overgewicht verminderen. Maar bewegen is ook op zich al een manier om je risico op kanker te verkleinen.

Regelmatig bewegen zorgt voor gezonde hoeveelheden hormonen. Belangrijk, want te hoge hormoonspiegels geven meer risico op kanker. Lichaamsbeweging versterkt ook je immuunsysteem, en het zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd worden via de dikke darm. Deze positieve eigenschappen van beweging helpen het risico op kanker te verkleinen, ongeacht lichaamsgewicht. Het gaat meer specifiek om een link met dikkedarmkankerborstkanker en baarmoederkanker.

Man en kinderen spelen basketbal - iStockphoto

Het is moeilijk om precies te bepalen hoeveel je je risico op kanker verlaagt door lichaamsbeweging. Geschat wordt dat als je minstens 30 minuten per dag intensief beweegt (of minstens 150 minuten per week), je risico op kanker 4 procent lager is dan wanneer je minder aan lichaamsbeweging doet (minder dan een kwartier per dag). Maar wie veel beweegt, eet vaak ook gezond en heeft vaak ook een gezond gewicht. Daarom is het moeilijk te bepalen welk effect elk van deze factoren afzonderlijk heeft. 

Van jongs af aan

Opgroeien is meer dan naar school gaan, studeren en merken dat de kleren niet meer passen. In die tijd vormt een kind ook zijn lichaam, waar het de rest van zijn leven mee verder moet. Bewegen is belangrijk voor de fysieke en mentale ontwikkeling van het kind.

De dagelijkse behoeften aan beweging en maximale schermtijd hangen af van de leeftijd van het kind.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/12/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op