Hoe krijg ik als alleenstaande bejaarde alles geregeld voor als ik straks uit het ziekenhuis thuiskom?

Ik word volgende week opgenomen in het ziekenhuis voor een darmoperatie, en ik heb nu al schrik om weer naar huis te moeten. Ik ben alleen en 74 jaar. Zal ik voor mijzelf kunnen zorgen? Hoe krijg ik alles geregeld? 

Ontslagen worden uit het ziekenhuis brengt, zeker voor een alleenstaande, de nodige kopzorgen mee. Laat u niet ontmoedigen door wat er allemaal geregeld moet worden, maar laat u hierin tijdig begeleiden door een maatschappelijk werker. Enkele tips:

  • Meld tijdig dat u alleenstaande bent, nl. op het moment dat u zich gaat inschrijven in het ziekenhuis. Of spreek er vooraf al over met uw mutualiteit of thuiszorgdienst.
  • Vraag de maatschappelijk werker op dat moment al om samen met u een plan op te stellen voor uw thuiszorg: hoe uw maaltijden, medische verzorging, poetswerk en andere huishoudelijke taken te regelen. Vraag ook na of er een kinesitherapeut, nachtoppas enz. nodig is...
  • Vraag materiaal aan zoals een ziekenhuisbed, krukken, looprek.
  • Het is niet altijd evident om als alleenstaande een beroep te doen op anderen. Maar durf toch hulp te vragen. Zorg dat u zeker hulp in huis heeft als u op vrijdag uit het ziekenhuis ontslagen zou worden. Regel uw vervoer: vraag hulp aan familie, vrienden of buren.
  • Als er een kunstmatige anus (stoma) aangelegd wordt, vraag dan zeker dat er geregeld een thuisverpleegkundige (stomaverpleegkundige) langs komt om te helpen bij de verzorging en spoeling van de stoma
  • Als u niet meteen naar huis terug kunt, kunt u o.a. een aanvraag doen bij een zorghuis voor alleenstaanden met kanker (die zich niet veilig genoeg voelen om voor zichzelf te zorgen tijdens de behandeling), een hersteloord van uw mutualiteit of dagverzorgingscentra. Vraag tijdig uitleg bij een sociaal werker van het ziekenhuis, uw mutualiteit of het OCMW - vaak zijn er wachtlijsten voor deze diensten.