Tussenkomsten voor kinesitherapie

Wat betaal je bij de kinesist? En hoeveel kinebeurten krijg je terugbetaald en tegen welk tarief? 

Algemeen wordt er een onderscheid gemaakt op basis van je aandoening: 

 • Veelvoorkomende aandoeningen (ook courante aandoeningen of C-pathologie genoemd): je hebt per kalenderjaar recht op achttien kinebeurten per aandoening. Na die achttien beurten kan de behandeling worden voortgezet met een lagere terugbetaling. Per jaar kunnen drie verschillende courante aandoeningen in aanmerking komen voor terugbetaling. Voor de tweede en derde aandoening is wel een medisch akkoord van de adviserende arts van het ziekenfonds nodig.  
  Voorbeeld veelvoorkomende aandoening na een kankerbehandeling: spierversterkende oefeningen na langdurige bedlegerigheid of inactiviteit. 
   
 • Functionele acute aandoeningen (ook Fa-pathologie of F-acuut genoemd): aandoeningen waarvoor gedurende een korte periode een intense kinesitherapiebehandeling nodig is. Je hebt recht op 60 kinebeurten in de twaalf maanden na de eerste behandeling bij de kinesist. Na die 60 beurten kan de behandeling worden voortgezet met een lagere terugbetaling.
  Voorbeelden functionele acute aandoeningen na een kankerbehandeling: revalidatie na een operatie om een tumor weg te nemen, bij neuropathie door chemotherapie, doelgerichte therapie of immuuntherapie, na verblijf op intensieve zorg, bij bestraling ter hoogte van de bovenkaak, voor training van de sluitspier na wegname van een deel van de darm. 
   
 • Functionele chronische aandoeningen (ook Fb-pathologie of F-chronisch genoemd): aandoeningen waarvoor meerdere jaren regelmatig kinesitherapie nodig is. Je hebt recht op maximaal 60 kinebeurten per jaar gedurende een periode vanaf de eerste behandeling tot 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar van die eerste behandeling. Na afloop van de geldigheidsduur en als jouw gezondheidstoestand het vereist, kun je voor het volgende kalenderjaar opnieuw een terugbetalingsaanvraag indienen. Je hebt dan opnieuw recht op max. 60 kinebeurten. Als de behandeling van eenzelfde chronische aandoening meer dan 60 kinebeurten per jaar vereist, kun je de behandeling vanaf de 61ste kinebeurt voortzetten tegen verlaagde terugbetaling. Het terugbetalingspercentage daalt in een eerste fase voor de 20 volgende kinebeurten, nadien nog een keer vanaf de 81ste beurt.  
  Voorbeelden functionele chronische aandoeningen na een kankerbehandeling: bepaalde vormen van lymfoedeem die niet in aanmerking komen voor erkenning als E-pathologie (zie kinesitherapie bij lymfoedeem). 
   
 • Zware aandoeningen (ook E-pathologie genoemd): Je hebt recht op een onbeperkt aantal kinebeurten, voor drie jaar (verlenging mogelijk via de adviserend arts).  
  Voorbeelden zware aandoeningen na een kankerbehandeling: verlies van een lidmaat door amputatie, bewegingsproblemen na hersenchirurgie, ernstige vormen van lymfoedeem (zie kinesitherapie bij lymfoedeem). 

Het RIZIV heeft lijsten met alle details van de honoraria, prijzen en tegemoetkomingen van kinesitherapeuten. Vraag jouw ziekenfonds om toelichting.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan CM-Infopunt Chronisch Zieken en Kurt Annendijck, Chris Heremans en Ward Rommel (Kom op tegen Kanker)
Laatst aangepast op