Tussenkomsten voor een pruik

Wie door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal wordt, kan via het ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling krijgen voor een pruik krijgen. Enkele private initiatieven zorgen ervoor dat een pruik ook betaalbaar is voor wie het financieel minder goed heeft.

Via het ziekenfonds

Mannen en vrouwen die door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal worden, kunnen een tussenkomst voor een pruik krijgen van het ziekenfonds.

Ze moeten voldoen aan één van onderstaande voorwaarden:

  • volledige kaalheid door radio- of chemotherapie;
  • kaalheid van meer dan 30 % door de huidziekte alopecia areata; kaalheid van meer dan 30 % door haaruitval met verlittekening (cicatriciële alopecie) van fysisch/chemische, traumatologische of inflammatoire oorsprong;
  • haaruitval met verlittekening door radiotherapie.

De maximale tussenkomst bedraagt:

  • 180 euro voor tijdelijke kaalhoofdigheid ten gevolge van chemotherapie of radiotherapie (voorwaarde 1 en 2),
  • 270 euro voor patiënten bij wie de kaalhoofdigheid blijvend is (voorwaarde 3).

Bezorg het ziekenfonds de factuur van de pruik + een voorschrift door de behandelend arts voor een van de hierboven vermelde voorwaarden.

Een tegemoetkoming voor een nieuwe pruik is pas mogelijk minstens twee jaar na aankoop van een vorige pruik. Haarstukjes worden niet ten laste genomen.

Via private fondsen

Tussenkomst voor pruik van Geef om Haar Fonds

Het Geef om Haar Fonds kan vrouwen met borstkanker steunen bij aankoop van een pruik of mutsje. De tussenkomst bestaat uit 200 euro voor een pruik of een voucher voor een gratis trendy mutsje van Love Charlie, is eenmalig en enkel bedoeld voor mensen met borstkanker (vrouwen en mannen) die het financieel moeilijk hebben (bekijk de inkomensgrenzen).

Hoe aanvragen?

  • Neem contact op met de sociaal assistent(e) van de borstkliniek of van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Na goedkeuring van de sociale dienst wordt jouw aanvraag bezorgd aan Think Pink, dat rechtstreeks 200 euro op jouw bankrekening stort, nog vóór je je pruik koopt. Het enige wat je nadien nog hoeft te doen, is per post het factuurbewijs bezorgen aan Think Pink via geefomhaar@think-pink.be. Kies je voor een mutsje dan neemt Think Pink contact met je op na het ontvangen van je aanvraag.
  • Of bel of mail Think Pink: 0475 40 66 02, geefomhaar@think-pink.be.

Tussenkomst voor een hoed van het Caring Hat Fund

De vzw Caring Hat Fund kan mensen steunen met een gratis hoed van goede kwaliteit. Om in aanmerking te komen moet je: 

  • aan alopecie (kaalheid) lijden als gevolg van een ernstige ziekte
  • je in een financieel kwetsbare situatie bevinden 
  • geen pruik of mutsje willen dragen

Hoe aanvragen?

Geïnteresseerde patiënten kunnen contact opnemen met het Caring Hat Fund: 02 735 90 41, contact@caringhat.org, caringhat.org. De aanvraag moet echter gebeuren door een zorgverlener in het ziekenhuis.

Tweedehands pruiken, mutsen, sjaaltjes en lingerie

Sommige lotgenotengroepen en inloophuizen helpen mensen die het financieel moeilijk hebben met (soms gratis) tweedehands materiaal zoals borstprotheses, protheselingerie, pruiken, sjaaltjes of mutsen. Je kunt bij hen discreet informeren. Onder andere lotgenotengroep Naboram (Antwerpen), het Majin Huis (Gent) en Huis Klaas (Antwerpen) geven gedragen en schoongemaakte producten door.

Ook andere organisaties doen dit. Zoek hier een lotgenotengroep of een inloophuis in je buurt.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op