Tussenkomsten voor een pruik

Wie door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal wordt, kan via het ziekenfonds een gedeeltelijke terugbetaling krijgen voor een pruik krijgen. Enkele private initiatieven zorgen ervoor dat een pruik ook betaalbaar is voor wie het financieel minder goed heeft.

Snel naar

Bekijk alle opties

Via het ziekenfonds

Mannen en vrouwen die door chemotherapie of bestraling van het hoofd volledig kaal worden, kunnen een tussenkomst voor een pruik krijgen van het ziekenfonds.

Ze moeten voldoen aan één van onderstaande voorwaarden:

  • volledige kaalheid door radio- of chemotherapie;
  • kaalheid van meer dan 30 % door de huidziekte alopecia areata; kaalheid van meer dan 30 % door haaruitval met verlittekening (cicatriciële alopecie) van fysisch/chemische, traumatologische of inflammatoire oorsprong;
  • haaruitval met verlittekening door radiotherapie.

De maximale tussenkomst bedraagt:

  • 180 euro voor tijdelijke kaalhoofdigheid ten gevolge van chemotherapie of radiotherapie (voorwaarde 1 en 2),
  • 270 euro voor patiënten bij wie de kaalhoofdigheid blijvend is (voorwaarde 3).

Bezorg het ziekenfonds de factuur van de pruik + een voorschrift door de behandelend arts voor een van de hierboven vermelde voorwaarden.

Een tegemoetkoming voor een nieuwe pruik is pas mogelijk minstens twee jaar na aankoop van een vorige pruik. Haarstukjes worden niet ten laste genomen.

Via private fondsen

Tussenkomst voor pruik van Geef om Haar Fonds

Het Geef om Haar Fonds kan vrouwen met borstkanker steunen bij aankoop van een pruik. De tussenkomst bedraagt 200 euro, is eenmalig en enkel bedoeld voor mensen met borstkanker (vrouwen en mannen) die het financieel moeilijk hebben. De tussenkomst is beschikbaar voor personen met een netto-inkomen van minder dan 1500 euro per maand als alleenstaande of 2000 euro per maand voor een gezin.

Hoe aanvragen?

  • Neem contact op met de sociaal assistent(e) van de borstkliniek of van het ziekenhuis waar je behandeld wordt. Na goedkeuring van de sociale dienst wordt jouw aanvraag bezorgd aan Think-Pink dat rechtstreeks 200 euro op uw bankrekening stort, nog vóór je je pruik koopt. Het enige wat je nadien nog hoeft te doen, is per post het factuurbewijs bezorgen aan Think-Pink, Researchdreef 12, 1070 Brussel, via info@geefomhaar.be of per fax op 050 59 87 02. 
  • Of bel of mail Think-Pink: 0468 17 40 29, info@geefomhaar.be

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/02/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op