Worden armkousen bij lymfoedeem terugbetaald?

Ik heb melanoom en kreeg na een klieruitruiming lymfoedeem in mijn arm. Mijn dokter schreef een compressiekous voor. Wordt die terugbetaald?

Tot begin 2021 werden elastische armkousen en handschoenen alleen terugbetaald bij een dikke arm (lymfoedeem) na een totale of gedeeltelijke borstamputatie met okselklieruitruiming. Mede dankzij beleidswerk van Kom op tegen Kanker wordt dat compressiemateriaal sinds 1 februari 2021 terugbetaald voor elke vorm van armlymfoedeem, dus ook als het ontstaan is door de behandeling van andere ziektes dan borstkanker.

Voor terugbetaling hebt u een voorschrift nodig van een arts-specialist en moet het materiaal afgeleverd worden door een erkend bandagist. Dienen de elastische kousen of handschoenen (ook compressiekousen / compressiehandschoenen genoemd) op maat gemaakt te worden, dan hebt u ook de goedkeuring nodig van een adviserend arts van het ziekenfonds. Bezorg in dat geval het medisch voorschrift en het verslag van de bandagist aan de adviserend arts.

Het aantal vergoedbare armkousen en handschoenen per jaar is o.a. afhankelijk van het type kous. Vraag hierover uitleg aan uw bandagist of uw ziekenfonds. Ook voor een hernieuwing hebt u een voorschrift van een arts-specialist nodig.

Als uw bandagist geconventioneerd is, worden de armkousen en handschoenen volledig terugbetaald. Als uw bandagist niet geconventioneerd is, kan hij een supplement vragen en ligt de terugbetaling lager. Vraag hierover meer uitleg aan uw ziekenfonds.