Tussenkomsten ziekenfonds bij lymfoedeem

Elastische kousen, kinesitherapie, behandeling in een multidisciplinair centrum ...: welke tegemoetkoming van het ziekenfonds krijg je bij lymfoedeem?

Elastische armkousen en handschoenen bij lymfoedeem

Bij lymfoedeem in de arm na een kankerbehandeling worden therapeutische elastische armkousen en handschoenen (ook compressiekousen / compressiehandschoenen genoemd) terugbetaald als ze voorgeschreven zijn door een arts-specialist en afgeleverd worden door een erkend bandagist. Dienen ze op maat gemaakt te worden, dan heb je ook de goedkeuring nodig van een adviserend arts van het ziekenfonds. Bezorg in dat geval het medisch voorschrift en het verslag van de bandagist aan de adviserend arts. 

Het aantal vergoedbare armkousen en handschoenen per jaar is o.a. afhankelijk van het type kous. Vraag hierover uitleg aan je bandagist of je ziekenfonds. Ook voor een hernieuwing heb je een voorschrift van een arts-specialist nodig. 

De terugbetaling is lager als je bandagist niet geconventioneerd is. Hier zie je hoeveel je terugbetaald krijgt voor standaard- of op maat gemaakt materiaal (de tarieven gelden ook als je bij een ander ziekenfonds bent aangesloten).

Elastische beenkousen bij lymfoedeem

Therapeutische elastische beenkousen (ook steunkousen of compressiekousen genoemd) worden na een kankerbehandeling terugbetaald bij 

  • lymfoedeem aan één been (unilateraal) of lymfoedeem aan twee benen (bilateraal) na verwijdering van de lymfeklieren in het bekken of ter hoogte van de lies/liezen; 
  • lymfoedeem na bestraling van de liesstreek. 

Je ziekenfonds komt tegemoet in de prijs van therapeutische elastische beenkousen als je een medisch voorschrift kunt voorleggen en de kousen afgeleverd worden door een erkend bandagist. Elastische beenkousen geven steun die overeenkomt met een bepaalde ‘compressieklasse’. Alleen kousen van compressieklasse III en IV worden terugbetaald. Bij patiënten jongeren dan 15 jaar worden ook kousen van klasse II terugbetaald. 

Bij lymfoedeem na een kankerbehandeling heb je elke twaalf maanden recht op maximaal vier kousen per behandeld been. Ook voor een hernieuwing heb je een voorschrift nodig. 

Als je bandagist geconventioneerd is, worden de beenkousen volledig terugbetaald. Als je bandagist niet geconventioneerd is, kan hij een supplement vragen en ligt de terugbetaling lager. 

Kinesitherapie bij lymfoedeem

Bepaalde vormen van lymfoedeem vallen onder de functionele acute aandoeningen (zie tussenkomsten bij kinesitherapie) en geven recht op 60 postoperatieve kinebeurten in de twaalf maanden na de eerste behandeling bij de kinesist. Hiervoor heb je een voorschrift van je behandelend arts nodig. Indien je na deze periode toch (nog) een gezwollen arm of been zou hebben, kun je een aanvraag indienen bij het ziekenfonds voor terugbetaling van max. 60 kinebeurten per kalenderjaar voor functionele chronische aandoeningen. Ook hiervoor heb je een voorschrift van je behandelend arts nodig. 

De meest ernstige vormen van lymfoedeem vallen onder de zware aandoeningen en geven recht op onbeperkt aantal kinebeurten, voor één, twee of drie jaar (verlenging mogelijk via de adviserend arts). 

Noot: aan de terugbetaling van de behandeling van lymfoedeem zijn medische voorwaarden gekoppeld. Vraag hierover meer uitleg aan je ziekenfonds of aan je kinesist. 

Het RIZIV heeft lijsten met alle details van de honoraria, prijzen en tegemoetkomingen van kinesitherapeuten. Vraag je ziekenfonds om toelichting.

Vind een gespecialiseerd kinesitherapeut

De behandeling van lymfoedeem bestaat uit: compressietherapie, oefentherapie (beweging), manuele lymfedrainage,
en huidzorg. Lees er hier meer over

Laat je lymfoedeem behandelen door de juiste kinesitherapeut. Vraag aan je behandelend arts bij wie je terechtkunt of zoek iemand die gespecialiseerd is in oedeemtherapieer op oedema.be.

Behandeling ernstig lymfoedeem in een multidisciplinair centrum

Personen met een erge vorm van lymfoedeem die veel zorg nodig hebben, kunnen in België terecht in een door de overheid erkend expertisecentrum voor een gespecialiseerde ‘conservatieve’ behandeling (= zonder operatie) van lymfoedeem

Je moet naar het multidisciplinair centrum verwezen zijn door je huisarts of door een arts-specialist die je lymfoedeem behandelt. Indien je voldoet aan bepaalde voorwaarden, vergoedt het ziekenfonds alle kosten van de behandelingsdagen in het centrum (inclusief al het zwachtelmateriaal dat op deze dagen gebruikt wordt om je lymfoedeem te verzorgen), behalve een beperkt persoonlijk aandeel (remgeld) per behandelingsdag en voor de prestaties van de artsen en de kinesitherapeuten. Er zijn enkele beperkingen aan de terugbetaling van je behandeling.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op