Wat is een wekedelentumor?

Een wekedelentumor is een vrij zeldzame tumor in de ‘weke delen’ van het lichaam: spierweefsel, vetweefsel, bindweefsel of zenuwweefsel. 

Elk week deel heeft zijn eigen functie. Enkele voorbeelden:

  • Spieren houden het lichaam in beweging.
  • Vetweefsel zorgt voor warmte-isolatie.
  • Bindweefsel biedt stevigheid en geeft organen hun vorm.
  • Slijmvlies zorgt dat gewrichten soepel kunnen bewegen en beschermt kwetsbare organen.

Wekedelentumoren kunnen goedaardig, borderline of kwaadaardig zijn.

  • Meestal zijn wekedelentumoren goedaardig, zoals een lipoom (vetweefselgezwel) of een fibroom (bindweefselgezwel).
  • Soms vertonen wekedelentumoren borderlinegedrag: ze hebben kwaadaardige eigenschappen maar kunnen niet uitzaaien naar andere lichaamsdelen. Een voorbeeld is de desmoïdtumor (in het overgangsgebied van spierweefsel naar bindweefsel). Borderline wekedelentumoren zijn geen kanker. Bij de behandeling worden wel methodes toegepast die ook bij kwaadaardige tumoren gebruikt worden, zoals radiotherapie.
  • Kwaadaardige wekedelentumoren noemen we sarcomen. Ze kunnen ontstaan op allerlei plaatsen in het lichaam. Ze komen het meest voor in de benen (meestal de bovenbenen), de borsten, de buik, de armen, het hoofd-halsgebied, het bekken, de baarmoeder.

De informatie hier gaat alleen over wekedelensarcomen. Er zijn meer dan 50 verschillende soorten wekedelensarcomen. Ze worden ingedeeld naar de soort cellen waar ze ontstaan.

Eén soort wekedelensarcomen zijn gastro-intestinale stromale tumoren of gastro-intestinale stromaceltumoren (GIST). Ze ontstaan in het steunweefsel rond het maag-darmkanaal.

Er zijn wekedelensarcomen die snel en agressief uitzaaien en soorten die langzaam groeien en niet of nauwelijks uitzaaien.

Cijfers wekedelentumoren

icoon landkaart België

1247

gevallen in België in 2021
asbest

+/- 20

diagnoses per jaar bij kinderen
Icoon kankercel 2

> 50

verschillende soorten wekedelensarcomen

Wekedelenkanker komt ook voor bij kinderen. In België wordt elk jaar bij ongeveer 20 kinderen van 0 tot en met 14 jaar een wekedelentumor vastgesteld. Bij kinderen gaat het vaak om een rhabdomyosarcoom.

Kun je een wekedelentumor voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: niet roken, verstandig omgaan met de zon, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, voorzichtig zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Patrick Schöffski en dr. Mia Slabbaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op