Kan een tumor ook goedaardig zijn?

Ja, een tumor kan goedaardig zijn: er bestaan zowel goedaardige als kwaadaardige tumoren. Een goedaardige tumor is geen kanker; alleen een kwaadaardige tumor is kanker. Tumor is het Latijnse woord voor gezwel.

Goedaardige tumoren groeien over het algemeen langzaam, ze rukken zich niet los uit hun oorspronkelijke omgeving en groeien er niet in door zoals kwaadaardige tumoren. Een verstopte talgklier of een huidwrat zijn strikt genomen bijvoorbeeld ook goedaardige tumoren, hoewel de term ‘tumor’ hiervoor zelden gebruikt wordt. Goedaardige tumoren zijn zelden gevaarlijk, behalve bijvoorbeeld een goedaardige hersentumor: die kan druk uitoefenen op omliggend hersenweefsel en veel klachten veroorzaken. Goedaardige tumoren heten ook ook ‘benigne’ tumoren, dat is Latijn voor goedaardig.

Als oncologen spreken over een ‘tumor’ bedoelen ze meestal een kwaadaardige tumor. Bij twijfel vraag je best expliciet of de tumor goedaardig of kwaadaardig is. Kwaadaardige tumoren ontstaan als cellen zich ongecontroleerd delen, doorgroeien in weefsels of organen en daar schade aanrichten. Je hoort wel eens zeggen ‘Het is kanker maar het is niet kwaadaardig’. Dat is niet correct: kanker is altijd kwaadaardig omdat kanker weefsel kan beschadigen of vernietigen. Kankercellen kunnen zich ook verspreiden en zo in ander, gezond weefsel terechtkomen. Kwaadaardige tumoren heten ook ‘maligne’ tumoren.

Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op