Behandeling van een wekedelentumor

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met het stadium van de ziekte en met de plaats, grootte en agressiviteit van de tumor. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Bij een goedaardige wekedelentumor is meestal alleen een operatie nodig, geen vervolgbehandeling. Bij een kwaadaardige wekedelentumor (wekedelensarcoom) volgt na de operatie soms chemotherapie en/of radiotherapie. Het kan ook zijn dat je vóór de operatie chemotherapie of radiotherapie krijgt. Je behandelend arts kan je ook vragen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek (ook een klinische studie genoemd).

De diagnose en behandeling van zeldzame kankers zoals wekedelensarcomen zijn vaak erg complex. Niet elk ziekenhuis heeft daarvoor de nodige ervaring, competentie en infrastructuur. Het is aan te raden om voor een wekedelentumor naar een gespecialiseerd ziekenhuis te gaan.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/12/2023 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Patrick Schöffski en dr. Mia Slabbaert
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op