Roken is de belangrijkste vermijdbare oorzaak van kanker. Het is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Maar roken veroorzaakt ook nog andere zeer ernstige ziekten, waaronder hart- en vaatziekten en bepaalde longaandoeningen.

Roken is de belangrijkste oorzaak van longkanker. Wie rookt, heeft 20 keer meer risico op longkanker dan wie niet rookt. Dit risico wordt beïnvloed door:

  • het aantal sigaretten dat iemand per dag rookt,
  • hoe lang iemand rookt,
  • hoe diep iemand inhaleert.

Ook kanker in de mondholte, de keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm komen vaker voor bij rokers. Het risico wordt groter in combinatie met alcoholgebruik.

Roken vergroot daarnaast ook het risico op maag-, dikkedarm-, lever- en pancreaskanker (of alvleesklierkanker), op acute myeloïde leukemie en op blaas- en nierkanker. Rokers hebben tevens een groter risico op de ontwikkeling van plaveiselcelkanker van de huid, voornamelijk op de lippen. 

Baarmoederhalskanker en vulvakanker (kanker van de schaamlippen) komen vaker voor bij vrouwen die roken dan bij vrouwen die niet roken. Deze kankers worden in verband gebracht met het humaan papillomavirus (HPV). Roken vermindert de werking van het immuunsysteem en dus ook de capaciteit om dit virus op te ruimen.

Andere aandoeningen

Artsen bekijken röntgenfoto van de longen

Roken is ook een belangrijke oorzaak van chronische longaandoeningen zoals COPD (chronische obstructieve longziekte: een chronische vernauwing van de luchtwegen en/of aantasting van het elastische longweefsel, ook rokerslong genoemd) en verergert astma. Het is bovendien een belangrijke oorzaak van coronaire hartziekten (hartziekten veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders, zoals acuut hartinfarct en angina pectoris), hartfalen, beroerte en diabetes.

Wie rookt, heeft meer kans op maagzweren en darmontstekingen. Roken verhoogt ook het risico op reumatoïde artritis, tuberculose en ouderdomsgerelateerde maculadegeneratie (een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte langzaam afneemt), glaucoom, cataract en tandvleesontstekingen.

Zijeffecten van roken

Rokers ervaren ook negatieve effecten wanneer ze een operatie ondergaan. Niet alleen hebben ze meer kans op ademhalingsproblemen na de operatie en helen de wonden minder vlot, het roken verkleint ook de slaagkansen van de operatie.

Roken kan ook de werking van een aantal geneesmiddelen ongunstig beïnvloeden. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de inhalatiemedicatie voor astmapatiënten of chemotherapiemiddelen voor behandeling van kanker.

Roken verslechtert sowieso de algehele gezondheidstoestand, veroudert de huid, vermindert de werking van het immuunsysteem en tast de kwaliteit van het leven aan.

Tot slot lopen zwangere vrouwen die roken meer gezondheidsrisico’s dan vrouwen die niet roken. Bij zwangere vrouwen die roken of meeroken, veroorzaakt de tabaksrook ook gezondheidsproblemen bij het ongeboren kind