Meeroken

Ook wie zelf niet rookt maar (gewild of ongewild) meerookt (ook passief roken genoemd), ondervindt schadelijke gezondheidseffecten. Dat geldt zowel voor volwassenen als voor (ongeboren) kinderen. 

Meeroken is kankerverwekkend

Tabaksrook veroorzaakt ook kanker bij niet-rokers die tabaksrook van rokers inademen, en bij kinderen van rokende ouders.  

Meeroken (of passief roken) verhoogt het risico op longkanker met 20 tot 30 procent. Het risico op longkanker door meeroken bestaat vooral bij personen die met een of meer rokers samenwonen. Wie nog nooit heeft gerookt en passief meerookt heeft dubbel zoveel risico longkanker te ontwikkelen als niet-rokers die niet passief roken. Daarnaast is meeroken ook een vastgestelde oorzaak van pancreaskanker, mondholtekanker en slokdarmkanker, en is er beperkt bewijs dat meeroken het risico op strottenhoofd- en keelkanker verhoogt (lees: het kan die kankers veroorzaken) .

Naast kanker doet meeroken ook het risico op verschillende hart- en vaatziekten, ademhalingsstoornissen en andere aandoeningen toenemen.

Meeroken wordt bij kinderen in verband gebracht met specifieke soorten kanker. 

Kinderen in de auto bij rokende ouder - iStockphoto

Wat kun je doen om je risico te verminderen?

Meeroken is altijd schadelijk. Afzuiginstallaties, ventileren of ‘onder de dampkap’ roken volstaan niet om de schadelijke deeltjes uit de lucht te verwijderen. Om de risico’s op kanker en andere ziekten door meeroken te verminderen, is er maar één oplossing: tabaksrook volledig vermijden. 

Wat met derdehandsrook?

De quaternaire stroom of ‘derdehandsrook’ is de cocktail van giftige stoffen die blijft hangen in zetels, kleding, stof, de vloer, de oppervlakte … lang nadat de sigaret gedoofd is. Ook derdehandsrook leidt tot gezondheidsrisico’s.

Kankerverwekkende stoffen afkomstig van tabak zijn wijdverspreid aanwezig in huisstof. Kinderen en baby’s lopen een groter risico derdehandsrook binnen te krijgen dan volwassenen. Kinderen kruipen namelijk rond, raken vaker dingen aan en stoppen ook geregeld dingen in hun mond. Ze krijgen derdehandsrook dan onder meer via huisstof binnen.

Derdehandsrook kan trouwens ook aanwezig zijn in ruimtes waar niet gerookt wordt. Rokers nemen de schadelijke stoffen mee naar binnen via hun kleding of handen. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 22/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op