Humaan immunodeficiëntievirus (hiv)

Het ontstaan van kanker heeft verschillende oorzaken. Sommige soorten kanker worden veroorzaakt door een virus. Tegen sommige van die virussen kun je je laten vaccineren, tegen andere helaas (nog) niet. Dat laatste is het geval voor het humaan immunodeficiëntievirus (hiv, het virus dat aids veroorzaakt).

Wat is het humaan immunodeficiëntievirus (hiv)?

Het humaan immunodeficiëntievirus (hiv) is het virus dat aids (verworven immunodeficiëntiesyndroom) veroorzaakt. Het is een virus dat het immuunsysteem aanvalt en het vermogen van het lichaam om infectie en ziekte te bestrijden, verzwakt. Iemand met hiv kan ernstige infecties krijgen die een gezond persoon normaal kan overwinnen. Aids treedt op in de slotfase van een hiv-infectie. In dit stadium is het immuunsysteem niet meer in staat om het lichaam te verdedigen. 

Kankerverwekkend

Mensen met hiv lopen een groter risico om bepaalde soorten kanker te ontwikkelen: sarcomen van Kaposi (een soort kanker van de bloedvaten), lymfeklierkanker, baarmoederhalskanker, baarmoederkanker, anuskanker, longkanker, vulvakanker, vaginakanker, peniskanker en leverkanker. Er is ook een verhoogd risico op lipkanker, mondkanker, keelkanker en bepaalde soorten huidkanker.  

Hiv verzwakt het immuunsysteem, waardoor besmette personen gevoeliger worden voor ziekte, waaronder ook kanker.  

Kun je genezen van hiv?

Een hiv-infectie kan niet worden genezen, maar er bestaan antiretrovirale (ARV) behandelingen die de hiv-infectie tegenwerken door de verspreiding van het virus in het lichaam te vertragen. ARV-behandelingen zorgen ervoor dat de meeste mensen die besmet zijn met het virus, lang en gezond kunnen leven. 

Wat kun je doen om je risico op hiv te verkleinen?

Hiv wordt overgedragen via onveilige seks (via sperma en vaginale afscheidingen), via transfusies met besmet bloed (bloeddonoren worden tegenwoordig wel gescreend) en door besmette naalden of andere scherpe voorwerpen te delen en ook van moeder op kind tijdens de zwangerschap, de bevalling en de borstvoeding. 

  • De belangrijkste manier om besmetting met hiv te voorkomen is veilige seks. Gebruik altijd condooms als je seks hebt en meer dan één seksuele partner hebt. Controleer ook de hiv-status van je partner. 
  • Vermijd het gebruik van intraveneuze drugs. Als dat niet lukt, gebruik dan altijd nieuwe wegwerpnaalden en -spuiten.  
  • Ook voor tatoeages en piercings moeten altijd wegwerpnaalden worden gebruikt.  
Man houdt condoom vast, hiv-virus - iStockphoto

Wie heeft een verhoogd risico op hiv?

  • mannen die seks hebben met andere mannen 
  • sekswerkers 
  • intraveneuze druggebruikers 
  • mensen die afkomstig zijn uit een land met hoge hiv-cijfers 
  • mensen die onveilige seks hebben zonder dat ze zeker weten dat hun partner hiv-negatief is. 
  • baby’s van besmette moeders. 

Voor wie is hiv-screening noodzakelijk of aanbevolen?

Een hiv-test is aanbevolen voor wie een hoog risico loopt. Ook als de test negatief is, moet hij herhaaldelijk worden gedaan als je een hoog risico loopt.  

Bloeddonoren worden ook getest op hiv. 

Wat als ik hiv heb?

Als je positief test op hiv, dan worden bijkomende tests gedaan om na te gaan hoe ver de infectie al gevorderd is. Op basis daarvan wordt een behandeling worden opgestart.  

Voorkomt een behandeling tegen hiv kanker als gevolg van hiv?

Anitretrovirale (ARV) behandelingen voorkomen ongeveer twee derden van de kankers bij wie met hiv is besmet. Het gaat vooral om sarcomen van Kaposi en non-hodgkinlymfomen. Bij baarmoederhalskanker, anuskanker, longkanker en hodgkinlymfomen is het gunstige effect minder duidelijk. Daarnaast is het zo dat door de betere overlevingscijfers mensen met hiv nu hogere leeftijden bereiken waarop het risico op kanker sowieso hoger is. Vroegopsporing naar kanker is daarom erg belangrijk. Wie hiv heeft, rookt ook het best niet. 

Wat zijn de bijkomende voordelen van een behandeling tegen hiv?

De behandeling remt de verspreiding van het hiv-virus in het lichaam af en zorgt ervoor dat je immuunsysteem beter werkt. Hierdoor ben je beter bestand tegen infecties en zal je dus ook langer en gezonder kunnen leven. Het risico dat je andere mensen besmet, zal ook kleiner worden. 

Wat zijn mogelijke bijwerkingen van een behandeling tegen hiv?

De vaakst voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, vermoeidheid, diarree, huiduitslag, stemmingswijzigingen en gewichtstoename of -verlies. 

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/05/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Laatst aangepast op