Syndroom van Lynch en erfelijkheid

Het syndroom van Lynch is een erfelijke aandoening waarbij mensen een verhoogd risico op darmkanker en bepaalde andere kankers hebben. Wanneer en bij wie is genetisch testen aangewezen?

Het syndroom van Lynch heet ook: hereditair niet-polyposis colorectaal carcinoom, HNPCC, of erfelijke nonpolyposis-colorectale kanker. Wie dit syndroom heeft, heeft een afwijking in het MLH1-, MSH2-, MSH6- of PMS2-gen. 

Welke kankers kunnen ontstaan?

Wie drager is van een afwijkend Lynch-syndroomgen, loopt een verhoogd risico op darmkanker. Andere kankers die in verband kunnen staan met met deze aandoening zijn baarmoederkanker, blaaskanker, eierstokkanker, eileiderkanker, kanker van de urinewegen, huidkanker, maagkanker en nierkanker.

Wel of geen erfelijkheidsonderzoek laten doen?

Op dit moment gelden in België o.a. de volgende adviezen voor genetisch testen op het syndroom van Lynch: 

  • Mensen met een verhoogd risico moeten voor genetisch advies worden doorverwezen naar een centrum voor menselijke erfelijkheid.
  • Bij families waarbij een afwijking in het MLH1-, MSH2-, MSH6- of PMS2-gen vastgesteld is, moet aan alle verwanten vanaf 18 jaar een voorspellende genetische test aangeboden worden.
  • Heb je het syndroom van Lynch, dan is een jaarlijkse controle (inclusief coloscopie) aanbevolen. Ook zal er worden gesproken over het wegnemen van baarmoeder en eierstokken bij wie geen kinderwens meer heeft en ouder dan 40 is.
  • Bij families zonder vastgestelde genmutatie zal er gekeken worden naar de familiale of persoonlijke voorgeschiedenis om te zien of verdere opvolging nodig is.
  • Deelname aan het FAPA-register, een nationale databank van families met FAP en Lynchsyndroom, wordt aanbevolen.

Lees meer

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 31/05/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Eric Legius
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op