Wat is huidkanker (melanoom)?

Huidkanker ontstaat doordat pigmentcellen zich in de huid ongecontroleerd vermenigvuldigen en een kwaadaardig gezwel vormen. 

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam. Ze bedekt en beschermt de weefsels en organen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals infecties en ultraviolette straling (uv). Via zenuwbanen stuurt de huid ook informatie naar de hersenen over warmte, kou, gevoel en pijn en houdt ze je lichaamstemperatuur constant.

De huid is opgebouwd uit drie lagen. Van buiten naar binnen zijn dat de epidermis (opperhuid), de dermis (lederhuid) en de subcutis (onderhuids bind- en vetweefsel).

De twee belangrijkste cellen van de opperhuid zijn: plaveiselcellen of keratinocyten en pigmentcellen of melanocyten. Die pigmentcellen zitten in de onderste laag van de opperhuid en maken melanine aan, het pigment dat de huid haar natuurlijke kleur geeft. Bij een huid die bruint door ultraviolette straling van de zon of van ultravioletlampen, wordt dat pigment aangemaakt en afgegeven aan de andere cellen in de opperhuid.

In de lederhuid zitten onder andere zweetklieren, haarwortels met talgklieren, bloed- en lymfevaten, zintuigcellen en zenuwuiteinden.

Het onderhuidse bind- en vetweefsel dient vooral als steunweefsel en bestaat vooral uit vetcellen.

Soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker, afhankelijk van de cellen waaruit ze ontstaan. De meest voorkomende huidkankers zijn basaalcelkanker (basaalcelcarcinomen of basocellulaire carcinomen) en plaveiselcelkanker (plaveiselcelcarcinomen of spinocellulaire carcinomen). Samen gaat het om bijna 92 procent van de huidtumoren. Ongeveer 8 procent van de huidkankers zijn melanomen, kanker van de melanocyten.

Hoewel al de kankers ontstaan in de huid, hebben ze een heel verschillend ziekteverloop. Ook de behandeling van de ziekten is verschillend. Melanoom komt veel minder vaak voor dan andere huidkankers, maar kan wel veel ernstiger zijn. Hier gaat het alleen over melanoom.

Wat is melanoom?

Melanoom is een kanker die ontstaat in de melanocyten, de pigmentcellen in de huid. 

Bij vrouwen komt melanoom iets vaker voor op de benen, bij mannen op de romp. Heel uitzonderlijk komt een melanoom ook voor op slijmvliezen (bijvoorbeeld in de mond, de slokdarm, neusholte, anus of vagina, het slijmvlies van de oogleden of in het oog zelf).

Melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker. Als je de tumor ontdekt in een vroeg stadium, is hij vaak te genezen. Sommige melanomen groeien snel en kunnen zich al vroeg uitzaaien. Meestal gebeurt dat eerst naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Soms zaait het kwaadaardige gezwel via het bloed uit naar andere organen, zoals hersenen, longen, lever en bot. Ook kunnen er uitzaaiingen elders in de huid ontstaan.

Cijfers over melanoom

icoon landkaart België

3618

gevallen in België in 2020
icoon incidentie geel

5de

meest voorkomende kanker
icoon vrouw roze

Iets meer bij vrouwen

dan bij mannen (1962 > 1656)

Kun je melanoom voorkomen?

Je kunt niet vermijden dat je mogelijk kanker krijgt, maar je kunt wel een en ander doen om het risico te verkleinen: verstandig omgaan met de zon, niet roken, matig alcohol drinken en gezond eten en bewegen, behoedzaam zijn met andere kankerverwekkende stoffen, zoals asbest, fijn stof en hormoonverstorende stoffen.

Risicofactoren voor huidkanker

Verschillende factoren kunnen de kans op huidkanker vergroten. De belangrijkste zijn veel zonnen, verbranden en huidkanker in de familie. 

Je hebt meer kans op huidkanker als

  • je lang en vaak zon op je huid had (bijvoorbeeld bij een buitenberoep);
  • je vaak onbeschermd in de zon ligt;
  • je huid vroeger vaak verbrand is door de zon;
  • je huid snel verbrandt in de zon;
  • je al huidkanker hebt gehad;
  • je veel moedervlekjes hebt (meer dan 100), ook grote onregelmatige moedervlekken;
  • er huidkanker voorkomt in de familie.  

Vraag bij twijfel na bij je arts of je wel of niet meer risico loopt op huidkanker. Mensen met een hoog risico kunnen zich het best geregeld laten controleren door een huidarts.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 31/05/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Marjan Garmyn, dr. Vibeke Kruse en prof. dr. Bart Neyns
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op