Wat is erfelijkheidsonderzoek?

De erfelijkheid van kanker is een complexe zaak. Vraag je arts of jouw kanker mogelijk erfelijk of familiaal bepaald is. Hij zal je vertellen of een erfelijkheidsonderzoek in jouw situatie aangeraden is en wat zo’n onderzoek precies inhoudt.

Snel naar

Bekijk alle opties

Genetische tests kunnen een vermoedelijke genetische aandoening bevestigen of uitsluiten, of kunnen de kans op het ontwikkelen of doorgeven van een erfelijke aandoening helpen bepalen.

Erfelijkheidsonderzoeken worden in ons land uitgevoerd in centra voor menselijke erfelijkheid, verbonden aan de universitaire ziekenhuizen. Wie er aanklopt, krijgt begeleiding van een multidisciplinair team, een ploeg van mensen met verschillende opleidingen en specialisaties. Het team bestaat uit een geneticus (specialist in de menselijke erfelijkheid), een sociaal verpleegkundige, een psycholoog en verschillende medische specialisten. De genetische centra bieden, naast het uitvoeren van genetische testen, ook de nodige psychologische begeleiding aan de hele familie aan.

Genetisch testen via het internet is niet aan te raden. Alleen de centra voor medische genetica hebben de expertise om genuanceerde informatie en psychologische begeleiding te geven.

Bepaalde genetische testen zijn op het internet verkrijgbaar zonder tussenkomst van een arts of centrum voor erfelijkheidsonderzoek. Dat is echter niet aan te raden. Ook het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is van mening dat de genetische testen voor de familiale en erfelijke aanleg tot kanker alleen mogen worden uitgevoerd door de centra voor medische genetica. Zij alleen hebben de expertise om genuanceerde informatie en psychologische begeleiding te verschaffen.

Als je een verhoogd risico op kanker hebt omdat je familiaal of erfelijk bent voorbeschikt, dan bespreek je het best met je arts wat je kunt doen om je risico te doen dalen. Vraag uitleg over alle mogelijk opties en de mogelijke gevolgen en laat je begeleiden in een centrum voor menselijke erfelijkheid.

Centra voor menselijke erfelijkheid

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 04/10/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Eric Legius
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op