Emotionele verwerking na borstkanker

Als u hersteld bent van de borstoperatie en eventueel van de radio- of chemotherapie, herneemt het dagelijkse leven stilaan. Natuurlijk bent u blij dat u terug thuis bent, uw familie is ook opgelucht dat de behandeling achter de rug is. Vaak begint echter nu pas de emotionele verwerking, omdat u tijdens de behandeling alle energie nodig had om lichamelijk overeind te blijven. 

Het zwarte gat

Niet iedereen maakt het mee, maar heel wat patiënten vallen na de therapie in een zwart gat. Als de therapie voorbij is, wordt het afwachten. Hoe zal het nu verder lopen? De aandacht van de hulpverleners valt weg. Bezoek en telefoontjes van familie en vrienden verminderen. Terwijl de omgeving blij is dat de behandeling voorbij is, komen er bij de patiënt vooral vragen (Waarom ik? Waarom nu?) en angsten naar boven. 

Het is belangrijk dat u over die gevoelens praat met uw partner, vrienden of arts. Als u uw emotioneel evenwicht niet terugvindt, aarzel dan niet om aan te kloppen bij professionele hulpverleners. Lotgenotencontact kan ook helpen, want lotgenoten begrijpen wat u doormaakt en vertellen hoe zij met de gevoelens omgaan.

Veranderd zelfbeeld

Een borstoperatie, en vooral een borstamputatie, betekent een grote verandering voor uw lichaam, en bijgevolg ook voor uw zelfbeeld. Essentieel voor een positief emotioneel leven na een borstoperatie is dat u een manier kunt vinden om uw lichaam opnieuw te leren kennen, waarderen en aanvaarden. Dit kan vanzelfsprekend niet van vandaag op morgen gebeuren. Een eerste stap is namelijk de verwerking van het verlies van uw vertrouwde lichaamsbeeld. Laat het verdriet om dit verlies zeker toe, en gun uzelf de tijd om het te aanvaarden.

Beetje bij beetje kunt u uw gevoel van eigenwaarde herstellen en groeien naar een nieuw zelfbeeld. Een borstprothese of -reconstructie kan de stap naar de buitenwereld vergemakkelijken.

Een bijkomende bemoeilijkende factor in dit proces is vaak het haarverlies en/of de huidproblemen door chemotherapie. Raadpleeg onze tips over verzorging en make-up voor kankerpatiënten. Er goed uitzien zal u zeker helpen in het herstellen van uw zelfvertrouwen.

In dit hele proces is het van groot belang dat u contact blijft houden en blijft communiceren met familie, vrienden en andere steunfiguren. Uw gevoelens durven tonen aan anderen is belangrijk in uw zoektocht naar een nieuw zelfbeeld en een hersteld zelfvertrouwen. Ook als het gaat om uw relatie en seksualiteit is communiceren met uw partner de boodschap.