Behandeling van borstkanker

Verschillende specialisten bespreken samen hoe ze je ziekte het best kunnen behandelen. Dat gebeurt in het multidisciplinair oncologisch consult (MOC). Je huisarts wordt daarbij betrokken en krijgt het verslag. Voor de keuze van de behandeling houden artsen vooral rekening met de grootte van de tumor, de eventuele doorgroei van de tumor in het omringende weefsel, de eventuele aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfeklieren en/of organen elders in het lichaam, de biologische kenmerken van de tumor en je conditie en leeftijd. In overleg met jou legt de arts dan de behandeling vast.

Het is aan te raden om naar een erkende borstkliniek te gaan. Dat zijn ziekenhuizen met genoeg ervaring en expertise om borstkanker te behandelen. Uit recent onderzoek blijkt dat de overlevingskansen immers beduidend beter zijn in een erkende borstkliniek, meer bepaald een 'coördinerende borstkliniek'. Hoe weet je welk ziekenhuis zo'n erkenning als 'coördinerende borstkliniek' van de overheid heeft? 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij borstkanker: een ingreep of operatie (chirurgie), bestraling (radiotherapie) of een behandeling met medicijnen (chemotherapie, doelgerichte therapie, hormoontherapie, immuuntherapie). Je arts zal vaak een combinatie van die verschillende behandelingen aanraden, afhankelijk van de aard en plaats van de tumor, het stadium van de ziekte, je conditie en je leeftijd.

Stel je arts gerust vragen over de voorgestelde behandelmogelijkheden en over mogelijke bijwerkingen van de behandeling. Als je twijfelt, kan een tweede mening van een andere specialist verhelderend en nuttig zijn.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 06/12/2023 om 14:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan dr. Kevin Punie, prof. dr. Ann Smeets en prof. dr. Hans Wildiers
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op