Onderzoeken en diagnose van eierstokkanker

Als de arts eierstokkanker vermoedt, doet hij eerst een gericht lichamelijk onderzoek en een vaginale echografie. Een vaginale echografie is een onderzoek met een apparaat dat geluidsgolven uitzendt in de vagina.

Soms volgt bij een vermoeden van eierstokkanker eerst een laparoscopie (kijkoperatie). Dan bekijkt de arts de buikholte met een speciale kijkbuis, een laparoscoop. Bij een laparoscopie kan meteen ook een biopsie genomen worden.

Na de diagnose eierstokkanker willen de artsen weten in welk stadium de ziekte zit, of de kanker uitgezaaid is en zo ja, naar welke lichaamsdelen. Dat helpt ze mee om de behandeling te bepalen. Daarvoor worden er scans en bloed genomen: een CT-scan, een MR-scan of een PET-CT-scan. Meestal wordt voor de operatie de voorkeur gegeven aan een MR-scan van het hele lichaam.

Met DNA-onderzoek of moleculair onderzoek kan de arts veranderingen ontdekken in het DNA van kankercellen. Die veranderingen of ‘mutaties’ zitten niet in het DNA van gezonde cellen. Ze opsporen is belangrijk om te kunnen kiezen voor de best mogelijke behandeling.

Stadia van eierstokkanker

Met al die onderzoeken bekijkt je artsenteam in welk stadium de kanker zit.  Dat is de mate waarin de ziekte zich uitbreidde in het lichaam. Bij eierstokkanker zijn er vier stadia: van I (beginstadium) tot IV (vergevorderd stadium).

  • In stadia I en II zijn er geen uitzaaiingen.
  • In stadium III zijn er uitzaaiingen naar de buikholte.
  • In stadium IV zijn er uitzaaiingen via de bloed- of lymfebaan naar andere organen, wat in eierstokkanker maar voorkomt bij een kleine minderheid.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu niet beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 01/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sileny Han
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op