CT-scan

Een CT-scan (of computertomografie) is een onderzoek, waarbij met röntgenstralen vanuit verschillende hoeken gedetailleerde doorsneden van het lichaam worden genomen.

Zeer veel tumoren kunnen met radiologisch onderzoek in beeld gebracht worden. Meestal worden in het begin eenvoudige röntgenfoto’s gemaakt, omdat dat meestal snel gaat en al zeer veel nuttige informatie kan opleveren. Volstaan deze beelden niet of zijn ze onvoldoende om bijvoorbeeld een operatie voor te bereiden, dan volgen onderzoeken waarbij meer gedetailleerde beelden gemaakt worden. 

Een van die onderzoeken is een CT-scan, waarbij met röntgenstralen vanuit verschillende hoeken gedetailleerde doorsneden van het lichaam genomen. Het toestel licht het lichaam (of lichaamsdelen) schijfje voor schijfje door en is verbonden met een computer die de verschillende beelden samenbrengt tot één gedetailleerd beeld in drie dimensies. Om zeker te zijn dat alle schijfjes mooi op mekaar aansluiten, is het zeer belangrijk dat de patiënt de hele tijd van de opname zeer stil ligt. Meer nog, als er opnamen van de buik of de borst gemaakt worden, is het belangrijk dat alle opeenvolgende foto’s in de zelfde ademhalingsstand worden gemaakt. Bij het ademen beweegt het middenrif gemakkelijk enkele centimeters op en neer en als daar niet op gelet wordt tijdens de opnamen, is de foto helemaal niet interpreteerbaar. Vandaar dat een patiënt onder een CT-scan telkens te horen krijgt: “Niet ademen!” en “U mag weer ademen!”.

CT-scan urineblaas

CT-scan urineblaas

CT-scanner

CT-scanner

Laatst aangepast op