Erfelijkheid en familiale aanleg voor eierstokkanker

Kanker is een veelvoorkomende ziekte. De kans dat kanker bij verschillende familieleden voorkomt, is dus vrij groot. Kanker kan erfelijk zijn, maar meestal is dat niet zo. Amper bij 5 tot 10 procent van alle mensen met kanker speelt erfelijke aanleg een doorslaggevende rol. Alleen: bij ongeveer 15 procent van de vrouwen met eierstokkanker gaat het wel om een erfelijke vorm. Erfelijke kanker ontstaat door een mutatie of fout in iemands genen (DNA of erfelijk materiaal).

Sommige vrouwen lopen meer risico op eierstokkanker doordat ze een mutatie of een fout op een bepaald gen erfden. Bij eierstokkanker kunnen mutaties in deze genen een rol spelen:

  • Vrouwen die drager zijn van een afwijking op het BRCA1-gen lopen ongeveer 40 procent risico om in de loop van hun leven eierstokkanker te krijgen. Bijna alle vrouwen met een gemuteerd BRCA1-gen die eierstokkanker krijgen, zijn ouder dan 35 jaar.
  • Voor vrouwen met de BRCA2-genmutatie ligt het risico om eierstokkanker te ontwikkelen rond 20 procent. Bij die vrouwen komt eierstokkanker bijna uitsluitend voor vanaf 50 jaar.
  • Vrouwen met een beschadigd BRIP1-, RAD51C- of RAD51D-gen lopen ook meer risico op eierstokkanker: dat wordt geschat op 5 tot 18 procent. Bij die vrouwen komt eierstokkanker ook bijna uitsluitend voor vanaf 45 jaar.

Om het verschil aan te geven: vrouwen zonder BRCA-, BRIP1- of RAD51C/D-genmutatie lopen ongeveer 1,5 procent risico op eierstokkanker.

Ook vrouwen met het syndroom van Lynch lopen meer risico op eierstokkanker. Bij het syndroom van Lynch (hereditair niet-polyposis colorectaal carcinoom of HNPCC) is er een afwijking in het MLH1-, MSH2-, MSH6- of PMS2-gen. Bijna alle vrouwen die drager zijn van een fout in een van die genen en die eierstokkanker krijgen, zijn ouder dan 40 jaar.

Stel je vraag over kanker

Contacteer de Kankerlijn

Bel 0800 35 445
Nu beschikbaar
Ma-vrij 9-12u en 13-17u
Chat met de Kankerlijn
Nu offline Beschikbaar op 29/04/2024 om 09:00
Ma 9-12u
Woe 14-17u en 19:30-22:30u
Met dank aan prof. dr. Sileny Han
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op