DNA-onderzoek

Aan de hand van DNA-onderzoek (ook moleculair onderzoek genoemd) kan de arts nagaan of er in de kankercellen sprake is van bepaalde mutaties. Mutaties zijn veranderingen in het DNA. Ze kunnen er de oorzaak van zijn dat de kankercellen blijven groeien. Uit de uitslag van het DNA-onderzoek kan de arts in een aantal gevallen afleiden of de kankercellen gevoelig zijn voor een welbepaalde doelgerichte therapie.

Tegenwoordig gebeurt bijna al het DNA-onderzoek met sequencing. Sequencing is een techniek die de code van het DNA kan lezen. De code is de volgorde van de informatie op het DNA. Een andere naam voor dit DNA-onderzoek is next generation sequencing (NGS). Met ‘next generation’ wordt bedoeld dat deze techniek steeds sneller en goedkoper wordt. Hierdoor gaat het analyseren van het DNA ook steeds makkelijker.

Een van de meest geavanceerde manieren om een tumor te karakteriseren, is het geheel of een stuk van de erfelijke informatie van de kankercellen in kaart te brengen. Dat kan gebeuren aan de hand van een genexpressieprofieltest, een test die de activiteit (expressie) van de genen in de tumor onderzoekt. De test kan informatie leveren over het te verwachten effect van de behandeling en over het risico op terugkeer van de ziekte. 

Met dank aan prof. dr. Hans Wildiers
Laatst aangepast op
Laatst medisch gereviseerd op